Több mint 10 milliárdot pumpált bele az állam, mégis bezár a nagy reményekkel indult magyar cég. Portálunk is foglalkozott már a témával.


A bíróság kimondta a csornai napelemgyártó cég, az EcoSolifer Heterojunction Kft. fizetésképtelenségét, egyúttal elrendelte a felszámolását május 3-án – írja a 24.hu.

A lap szerint a csornai gyár a termelés 2020-as indulása óta kezdte el felhalmozni az adósságait, és három év alatt 7, 7 milliárd forint veszteséget hozott össze. Annak ellenére is, hogy szárnyalt a napelempiac, az állami hátszél pedig jelentős volt: a cég egyedi kormánydöntéssel egymilliárd forint támogatást kapott, közel kétmilliárd forint uniós támogatást nyert el, az állami Eximbank 22,5 millió euró hitelt nyújtott a cégnek, az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pedig egy 40 millió eurós hitelt fektetett a csornai projektbe

Ráadásul a fejlesztési hiteleken kívül az MFB a működéshez is nyújtott forrást: az ugyancsak a bankcsoporthoz tartozó Regionális Fejlesztési Finanszírozó (RFF) Zrt. a 2022-es mérleg szerint közel kétmilliárd forint erejéig nyújtott hitelt a csornai cégnek.

A 24.hu megkérdezte az MFB-t arról, hogyan akarják kezelni a cég helyzetét, illetve hogy mi a terv az óriási állami hitel visszaszerzésére, de nem kaptak választ. A lap nem találta nyomát a hivatalos és a nyilvános cégiratokban annak, hogy a bank tőkeemelést szorgalmazott volna, vagy az évek óta negatív saját tőke miatt kezdeményezte volna a törvénysértő helyzet megszüntetését.

Frissítés:

Az EcoSolifer Heterojunction Korlátolt Felelősségű Társaság „felszámolás alatt” egységesített eljárásrend szerinti megszüntetéséhez szükséges kormányzati intézkedésekről döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt rendelet a csornai napelemgyár

felszámolási eljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény (a továbbiakban: Cstv.) 65. § (1) bekezdés b) pontja és 65. § (3) bekezdés a) pontja alapján stratégiailag kiemelt jelentőségű felszámolási eljárássá minősíti.

A kormányfő döntése péntektől hatályos.

Ezzel kapcsolatban itt olvashatnak részleteket

.

Hirdetés