Elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok, csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll a gazdálkodók rendelkezésére – jelentette be az agrárminiszter.


A jelenlegi, sokszorosan terhelt gazdasági helyzetben arra kell törekedni, hogy a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást, amelyet a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészít ki, a mezőgazdaság és a vidékfejlesztés hatékony támogatására fordítsák – jelentette ki hivatalos Facebook-oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az agrártárca szerint a meghirdetett pályázatok lehetőséget adnak a kis-, közepes- és nagygazdaságoknak egyaránt, hogy az elmúlt két év gazdaságpiaci változásaira reagálva a termelésüket hatékonyabbá tegyék, vagy akár több lábra helyezzék a tevékenységüket.

A támogatásokkal 11 olyan szakmai programot valósítanak meg, amelyek a gazdaságfejlesztést, a zöld jövő feltételeinek megteremtését és a megújuló vidéket segítik. 2027-ig a gazdaságfejlesztésre ezek révén 1500 milliárd forintot, a zöld jövő feltételeinek megteremtésére ezer milliárd forintot költhetnek.

A tárcavezető hozzátette: elkészült a menetrend, a jövő év elején indulnak az új agrár- és vidékfejlesztési pályázatok.

Nagy István közlése alapján a menetrend a következőképpen fog alakulni:

  • 2024 februárjától indulhatnak az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó felhívások;
  • márciusban jelenhet meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások támogatásának első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat;
  • szintén tavasz elején tervezik elindítani az ökológiai szempontból fontos földhasználatváltást segítő támogatásokat;
  • nyárra készülhet el a generációváltást segítő felhívás;
  • míg őszre várható a vidékfejlesztési pályázati konstrukciók előkészítése.

Továbbá a jövő év végére újabb beruházási, pályázati csomag meghirdetését időzítik, amely a precíziós gazdálkodást vagy éppen a terménytisztítás, -szárítás technológiai megújulását segíti – fűzte hozzá Nagy István.

(economx)

Hirdetés