Van, aki csak most szembesül azzal, hogy oda a korábbi kedvező szemétdíja, ott, ahol a szolgáltató vagy az önkormányzat a tavaly bevezetett hulladékkoncesszióval párhuzamosan kivezette a korábbi szemétdíjkedvezményt. Ha sokallja a díjat, váltson kisebb kukára – javasolják az érintetteknek.


Számos kérdést felvetett a hulladékkoncesszió tavaly nyári életbe lépése. Eleinte az is kérdéses volt, el fogják-e vinni a hulladékot úgy, hogy nem is rendelkezett erre vonatkozó engedéllyel a koncessziót elnyerő Mol Nyrt. hulladékos leányvállalata, a Mohu Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. A vállalkozásoknak jóval magasabb lesz minden, hulladékkal kapcsolatos kiadásuk, de kérdések merültek fel az uniós joggal és a rendszer hatékonyságával, sőt a vállalt hulladékgazdálkodási célok teljesítésével kapcsolatban is. Nem is beszélve a január elsejével egyelőre még csak korlátozott területen és fokozatosan beinduló biohulladék-gyűjtésről, az ugyancsak idén év elején, de egyelőre csak papíron elindult italospalack-visszaváltásról vagy éppen a roncsautók leadásával kapcsolatos problémákról.

Egyvalamit azonban mindig is hangoztatott a Mohu: a háztartásoknak nem kell többet fizetniük, mint a korábban meghatározott díj. Csakhogy többen is azzal szembesültek: a koncesszió bevezetésével eltűnt a korábban megszokott hulladékelszállítási kedvezményük. Egyik fővárosi olvasónk például arról írt, hogy a januárban kézhez kapott számláján a korábbi hulladékszállítási díj dupláját találta (1500 forint helyett 3000 forintot), pedig – mint kétfős háztartás – 50 százalékos kedvezményre lett volna jogosult. Mint írta, az FKF Zrt. ügyfélszolgálatán arról tájékoztatták, hogy „az év elejétől kivezetésre került a kedvezmény”, és azt javasolták, hogy ha problémát okoz a magasabb díj, akkor váltson kisebb kukára, vagy forduljon segítségért a Hálózat Alapítványhoz.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés