Kijut a törődésből idősnek és fiatalnak


Felszentelték Szegeden a Rozália Házat, ahol a Szegedi Görögkatolikus Parókia Palermói Szent Rozáliáról elnevezett szolgálata nyújt segítséget az idősebb, önmagukról gondoskodni nem tudó embereknek és egy munkahelyi bölcsőde is működik.

Szaplonczay Miklós parókus az ünnepségen felidézte, hogy az egyházközség 2010-ben egyetemista önkéntesekkel indította el az időseknek elsősorban lelki segítséget nyújtó szolgálatát. Majd amikor felismerték, hogy ennél jóval többre van szüksége ennek a korosztálynak, 2011 őszén megalapították a Szent Rozália Szolgálatot. A szolgálat fejlődésével egyre több idős embernek tudtak segíteni, kinőtték helyüket, többször is költözni kényszerültek. A házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés mellett felmerült az igény az idősek nappali ellátására, a szolgálatnál dolgozó fiatalok gyermekeinek pedig bölcsődét szerettek volna létrehozni – mondta a parókus.

Egy nagylelkű, neve elhallgatását kérő adományozó a közösségnek egy nagy családi házat ajánlott fel, azt újították fel az egyházközség és a szolgálat dolgozói. Az újjászületett épületben zajlik az idősek nappali ellátása színes programokkal, a szociális étkeztetés, működik egy munkahelyi bölcsőde, és ez a központja a házi segítségnyújtó szolgálatnak – tudatta Szaplonczay Miklós.

Haág Zalán önkormányzati képviselő, a KDNP helyi elnöke emlékeztetett arra, hogy a szegedi görögkatolikus egyházközség akkor sem utasította vissza a hozzá fordulókat, amikor anyagiakban a leginkább szűkölködött. Mára intézményesült keretek között és azon túl is a közösség a bölcsődésektől az egyetemistákon át a szépkorúakig gyakorolja a krisztusi, cselekvő szeretetet – mondta.

Seszták István, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynöke úgy fogalmazott, az egyház számára nincs más feladat, mint a krisztusi szolgálatot megjeleníteni a társadalomban. Bő évtizeddel ezelőtt a görögkatolikus egyház megpróbálta minél több helyen intézményesíteni ezt, ma már a görögkatolikus egyházmegyék különböző szervezetei több mint háromezer gyermekről gondoskodnak, mintegy ötven helyen végeznek házi segítségnyújtást, és meghaladja a tízet a szakellátást kínáló bentlakásos intézmények száma. Több mint tízezer diák tanul görögkatolikus fenntartású köznevelési intézményben az óvodától a középiskoláig, és Nyíregyházán működik a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola. Az egészségügyi ellátásba is bekapcsolódott az egyház Kisvárdán és Debrecenben.

*

Uniós támogatással, csaknem félmilliárd forintból felújították a Vedres Utcai Óvodát, a város óvodafejlesztési programjában mintegy négymilliárd forintból eddig 13 intézményt korszerűsítettek – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t. Az újszegedi Vedres Utcai Óvoda komplex korszerűsítésének költségeiből 323 millió forintot európai uniós támogatás, 171 millió forintot az önkormányzat saját forrása fedezett, az intézmény energiafelhasználása a korábbi tapasztalatok szerint akár 60 százalékkal csökkenhet.

A vasbeton technológiával épült köznevelési intézményt 1978-ban adták át. A két épületrészből álló óvoda jól felszerelt, tágas tornateremmel, színpaddal rendelkezik, nyolc csoportban kétszáz kisgyermeknek jut hely. A nyolc hónapig tartó felújítás során nemcsak energetikai korszerűsítés valósult meg, az átrium beépítésével az alapterület is bővült. Hőszigetelést kapott az épület homlokzata, lábazata és a padlásfödém. A magastetőre napelemeket telepítettek, így az üzemeltetéshez megújuló energiát is fel tudnak majd használni. Kicserélték a külső nyílászárókat, az átriumot az első emeleten hőszigetelt üvegtetővel fedték be, amely fölé a tető síkjában átlátszó műanyag lemezfedés készült.

A részben akadálymentesített épületben új elektromos hálózatot építettek ki, a régi lámpatesteket LED-világításra cseréltek. Modernizálták a hőközpontot és az épület fűtési rendszerét. A homlokzat új vakolatot kapott, amelyre növény- és állatmotívumokat festettek. Az épület belső falait mindenhol lefestették. A földszinti padlót lecserélték, hőszigetelték, a földszinten minden helyiség új burkolatot kapott. Az épületben új tűzjelző rendszert és villámvédelmet, légtechnikai berendezéseket telepítettek.

A kivitelezési munkákat a szegedi Meridian Technic Kft. végezte el.

A szegedi önkormányzat az óvodafejlesztési programban már a tizenharmadik óvodáját újította fel, és a jelenleg tartó rekonstrukció végeztével hamarosan átadják a Felsővárosi Óvodát is. A tizennégy intézmény felújítására az önkormányzat 4,539 milliárd forintot fordított, ebből az uniós támogatás mellett 571 millió forint saját forrás.

Hirdetés