Jelentős fejlesztések kezdődtek a balatoni ivóvízellátás korszerűsítése érdekében, miután a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. 3,2 milliárd forint összegű, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projektre. Az előkészítő munkák 2022 tavaszán kezdődtek meg – mondta az InfoRádiónak a társaság sajtószóvivője.


Ahogy az interjúban elhangzott, már 2021 májusában indult a teljes balatoni térség ivóvízellátásának modernizációjára kiírt uniós, nyílt közbeszerzési eljárás. Lakatos Edina elmondta, hogy jelenleg a munkálatok előkészítése, megtervezése zajlik. Mint fogalmazott, a cél a térség ivóvízellátásának modernizációja és a Balaton vízmérlegének komplex javítása – új vízbázisokra és megújuló energiaforrásokra alapozva.

A szóvivő hozzátette: a fejlesztés részeként azt szeretnénk elérni, hogy a meglévő karsztvízbázisokat csak a „regenerálódási” határukig terheljék és bevonjanak a jelenleg nem hasznosított, kihasználatlan vízbázisokat az ivóvízellátásba, így például a Mura folyó vizét vagy az északi parti karsztvízbázisból származó többlet-vízmennyiséget is.

Lakatos Edina kiemelte: a tervek szerint a beruházással megoldható lesz a felszíni vízkivételi művek kiváltása is, amelyek a Balaton-part közelében létesített mesterséges szigetek, illetve az egyes szigeteken álló gépházak. Ezek több kútból nyerik ki a vizet, és nyersvizet szolgáltatnak a víztisztító telepek számára.

Kitért arra is, hogy a cél a régió hosszú távú, fenntartható és gazdaságos ivóvízellátásának biztosítása. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. a tervezési projektre 3,2 milliárd forintos, százszázalékos támogatási intenzitású, vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert.

A fejlesztések keretében elvégzendő tervezési és előkészítési feladatok 2022 tavasza óta zajlanak.

Hirdetés