A vasárnap reggeli adatok szerint 572 települési nemzetiségi választás marad el június 9-én – közölte az MTI. Öt évvel ezelőtt 523 választást nem tudtak megtartani.


A törvény szerint azokon a településeken lehet nemzetiségi választást kiírni, ahol az adott nemzetiséghez tartozók száma az utolsó népszámlálás adatai szerint legalább huszonöt volt. Azokon a településeken is ki kell tűzni a választást, ahol a 2019-es választás után megalakult az adott nemzetiség települési önkormányzata és a nemzetiséghez tartozók száma eléri a húszat, illetve ahol nemzetiségi köznevelési intézmény, nemzetiségi szakképző intézmény vagy nemzetiségi nevelésben-oktatásban részt vevő köznevelési intézmény működött 2023. december 1-jén.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kitűzéskor a nemzetiségi névjegyzékben szereplők száma alapján meghatározta a településeken megválasztható képviselők számát is: a települési önkormányzati képviselők száma három, ha a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján száznál kevesebben szerepeltek, és öt, ha legalább százan voltak a névjegyzékben.

A cikk folytatódik, ezen a linken olvashatja tovább

Hirdetés