Folyamatosan jönnek ki a 2022-es népszámlálás adatait taglaló elemzések, ezek közül a legnagyobb visszhangot talán az üres lakások magas száma váltotta ki. Budapesten például az elmúlt húsz évben majdnem megduplázódott, 84 ezerről 160 ezerre nőtt a nem lakott lakások száma, de a jelenség messze nem csak a fővárost érinti.


Magyarországon összesen több mint 570 ezer üresen álló ingatlan található, ez a hazai lakásállomány csaknem 15 százaléka.

Ezek az ingatlanok papíron üresek, a tavalyi népszámláláskor nem volt bejelentkezett lakójuk. Ez nem jelenti feltétlenül, hogy használaton kívüliek volnának, ezek olyan ingatlanok, amelyeket ideiglenesen használnak lakásként, szívességi alapon lakják, AirBnB-nek, irodának, rendelőnek használják, és sok közülük nyaraló.

Az ilyen, papíron üres ingatlanok nem egyenletesen oszlanak meg az ország egyes településein, jelentős eltérések mutatkoznak területileg. Térképünkön rá tud keresni, hogy a településeken hány üres ingatlan van a legutóbbi népszámlálási adatok alapján, és ez a lakásállománynak mekkora részét teszi ki:

A teljes cikk és a térkép itt található

Hirdetés