Csaknem százkétezren látták a most záruló 2023-2024-es évadban a Szegedi Nemzeti Színház saját előadásait.


Barnák László főigazgató, színész, rendező az évadzárón elmondta, hogy az évad során harmincféle produkciót játszottak, a Nagyszínházban 151, a Kisszínházban 141 előadást láthatott a közönség. A vendégprodukciókkal, koncertekkel együtt az előadások száma 346 volt.

Az intézmény jegy és bérletbevétel 428 millió forint volt, ez jelentős növekedés a pandémiai előtti utolsó teljes, 2018/2019-es évad 247 millió forintos bevételéhez képest. A színház központi költségvetésből érkező támogatása 2020 óta változatlan, ez már a bérek és járulékok felét sem fedezi. Az önkormányzat által juttatott többlettámogatás tízszázalékos béremelést tett lehetővé – mondta az igazgató.

Idén 60 millió forintból korszerűsítették a színház informatikai rendszerét és a lámpaparkot. Az önkormányzat által három év alatt folyósított 600 millió forintnyi támogatásból pedig idén nyáron elindul a Nagyszínház 140 éves épületének felújítása.

Folytatódott az intézmény országosan is egyedülálló Kooperáló színházpedagógiai programja, melyben több mint hatezren vettek részt. A közoktatási intézményekben 170 foglalkozást tartottak, az évad során két produkciót hoztak létre, melyet kilenc alkalommal adtak elő. A Lázár Ervin program keretében pedig 6510 diák látta a színház produkcióit, így az Időfutárt több mint ötvenszer, A padlást pedig már nyolcvanszor játszották.

A Szegedi Kortárs Balett csaknem 67 ezer néző előtt 105 előadást játszott, ebből harmincötöt Szegeden. A társulat a hazai vendégjátékok mellett 11 európai városban 25 estén lépett színpadra.

Bár a kőszínházi évad a napokban véget ér, június 16-án az Újszegedi Szabadtéri Színpadon már kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programja. A 93 éves fesztivál idei előadásaira már több mint 70 ezer jegyet váltottak, több produkció is telt házas. A következő kőszínházi évad előbérletezése június 14-ig tart. Az elmúlt napokban már több mint 2400 bérlő újította meg belépőjét.

Az évadzárón adták át az önkormányzat – a társulat szavazatai alapján odaítélt – művészeti díjait: énekkari nívódíjat kapott Farkas-Varga Anna, Vaszy Viktor-díjat és a színház által adományozott tánckari nívódíjat Stefanik Kata tánckari tag, Imre Zoltán-díjat Vincze Lotár táncművész, Makó Lajos-díjat Török Dóra művészeti főtitkár. A Varga Mátyás-díjat Benkocs Sándor portás és Horváth László Zsolt gondnok érdemelte ki. A Szegedi Tudományegyetem közönségdíját Fekete Gizi kapta. A Szegedi Operabarátok Egyesülete az évad énekese díjat Máthé Beátának és Szélpál Szilveszternek ítélte oda. A Szegedi Nemzeti Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon végzett több évtizedes munkájáért Pro Teatro díjat kapott Szabó Károly, a díszletgyártó műhely telepvezetője.

Hirdetés