A londoni polgármester szerint olyan szabályrendszert kell kidolgozni, amely kölcsönösen lehetővé teszi fiatal brit és uniós polgároknak a szabad utazást, tanulást és munkavállalást.


Sadiq Khan munkáspárti polgármester a The Observer című baloldali vasárnapi brit lapnak kijelentette: a konzervatív párti brit kormány által végrehajtott „kemény Brexit” egész Londonnak károkat okozott, de a legnagyobb mértékben a fiatalokat sújtja. Khan szerint a fiatal britek számára a külföldi munkavállalás mellett a külföldi tanulás is sokkal nehezebbé vált, miután a kormány elhibázott döntéssel felmondta Nagy-Britannia részvételét az Erasmus-programban is.

A londoni polgármester kijelentette: ebben a helyzetben egyértelműen támogatná egy ifjúsági mobilitási keretrendszer létrehozását. „Jóllehet Nagy-Britannia már nem az EU tagja, London azonban európai város, és mindig az is marad” – hangsúlyozta Khan az interjúban. Becslések szerint a 9 milliós Londonban 1,2 millió EU-állampolgár él.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból, majd az uniós tagság megszűnése utáni 11 hónapos átmeneti időszak lejártával az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is kilépett. A konzervatív párti brit kormány ugyanis nem kívánta teljesíteni azokat a feltételeket – mindenekelőtt az EU-állampolgárok szabad nagy-britanniai letelepedésének és munkavállalásának jogát –, amelyek e két integrációs szerveződéshez elválaszthatatlanul kötődnek.

London azóta új, pontozásos – főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő – bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője és miniszterelnök-jelöltje az elmúlt időszakban többször is egyértelműen kifejtette álláspontját, hogy ha pártja az idén esedékes brit parlamenti választások után kormányra kerül, nem léptetné vissza Nagy-Britanniát az Európai Unióba, sem az EU egységes belső piacára és vámuniójába.

Sadiq Khan – aki London polgármestereként jelenleg a Munkáspárt legmagasabb rangú választott közhivatali tisztségviselője – ugyanakkor többször is „gyakorlatias vitát” szorgalmazott arról, hogy Nagy-Britannia ne lépjen-e vissza az unió egységes piacára és a vámunióba, amikor a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás felülvizsgálata jövőre esedékessé válik.

(Kertész Róbert, az MTI tudósítója)

Hirdetés