Vajon miért tűnnek el a falusi kiskocsmák, presszók, italozóhelyek, amikor nemcsak az alkoholfogyasztás miatt jártak oda régebben az emberek, hanem igazi közösségi helynek is számítottak? Az ATV Híradója ennek járt utána.


Az iskolák, óvodák, posták, boltok, takarékszövetkezeti fiókok után egyre több kistelepülésen tűnnek el az igazi falusi kiskocsmák, presszók vagy éppen talponállók. Az alkoholfogyasztás visszaszorítása érdekében akár jó is lehet a folyamat, de sok olyan község van, ahol ezek voltak az utolsó közösségi terek, ahol nemcsak inni lehetett, hanem különféle programokat is ide szerveztek. A jelenségről az ATV Híradó készített riportot.

A stáb Somogyban, az 1200 lakosú Mezőcsokonyán is járt, ahol korábban több presszó is üzemelt – mostanra egy sem maradt. A falu polgármestere azt mondta: hiányzik a településről a presszó, ahova beülhetnének egy kávéra, üdítőre, mert nem mindenkinek az alkoholfogyasztásról szóltak ezek a helyek.

Nógrádban a Szécsényhez tartozó Benczúrfalváról is utazni kell, ha valaki be szeretne ülni valahova egy kávéra. Szabolcsban a Vásárosnaményhez tartozó Gergelyugornya is kocsma nélkül maradt. Ott ugyan nyáron a Tisza miatt több szórakozóhely is nyitva tart, de szezonon kívül nincs hová beülni. A települések megszólaltatott polgármesterei hiányolják a kikapcsolódás e lehetőségét, ám nem mindenki osztja ezt a véleményt. Vásárosnamény polgármestere például örömtelinek nevezte, hogy a kocsmázás háttérbe szorult.

Hirdetés