Önkormányzati forrásból felújították a szegedi 4-es villamosvonal pályájának egy részét, így szombaton üzemkezdettől helyreáll a közlekedési rend a teljes vonalon – tájékoztatta a polgármesteri hivatal az MTI-t.


A vágányfelújítást a Szegedi Közlekedési Társaság (SZKT) 169 millió forint önkormányzati forrásból végezte el. 

A Dugonics tér és a Szivárvány kitérő között 900 méteren, a Szabadkai út és Szalámigyár között 350 méteren újították fel a vágányokat. Megújult a vágányt keresztező kapukihajtók betonburkolata, valamint a Faragó utcai átjáró.

A felújítás eredményeként fel lehetett oldani a korábban a pálya állapota miatt elrendelt 20 km/órás sebességkorlátozást, és a tervek szerint a jövőben óránként egy alacsony padlós villamos is közlekedik majd a vonalon.

A felújítás alatt a vonal mellől 12 beteg és balesetveszélyes fát is eltávolítottak, melyeket hatvan fa ültetésével pótolnak ősszel, alkalmasabb időjárási feltételek mellett.

Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester szerint a vonal teljes rekonstrukciója szerepelt a Modern Városok Programban, ez a pálya és a megállók felújítása mellett tartalmazta volna a kapacitásbővítést a Vám tér és Kecskés végállomás között, és a projekt része lett volna három új, alacsony padlós villamos beszerzése is. A beruházásról szóló kormányhatározatot azonban visszavonták.

A korábbi években – szintén önkormányzati forrásból – megvalósult, valamint a most befejeződött felújítás nem váltja ki a villamosvonal rekonstrukcióját, mivel igény lenne a szolgáltatás bővítésére és szükség új járművek vásárlására is – hangsúlyozta a politikus.

Hirdetés