Az elmúlt harminc év legnagyobb változása, hogy otthonokban élhetnek, önálló életet.


A Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára, Fülöp Attila Debrecen-Józsán, a Fény Felé Alapítvány fogyatékossággal élő emberek lakhatását segítő projektzáró rendezvényén az infrastrukturális fejlesztések mellett kiemelte, hogy az otthonokban lakók döntenek saját életükről, és az önállósághoz minden segítséget megkapnak.

Az országban 35 helyszínen 16 milliárd forintot fordítottak az elmúlt években a fogyatékossággal élők támogatott lakhatásával kapcsolatos beruházásokra, a Debrecen józsai városrészében működő Fény Felé Alapítvány mintegy 800 millió forint vissza nem térítendő támogatásból épített, illetve korszerűsített nyolc lakóotthont.

Az államtitkár szerint ugyanakkor az intézményrendszer a mai napig hordozza a kommunizmus örökségét, amikor nagy, a lakosságtól távol eső épületekben helyezték el a fogyatékosokat. A támogatott lakhatás ezeket a nagy intézményeket váltja fel, a fogyatékos embereket kisebb lakásokban, szomszédokkal körülvéve helyezik el.

Az első ilyen otthonok megnyitását még sok esetben lakossági ellenállás, félelem kísérte. Azóta az előzetes félelmet felváltotta a tapasztalat, az együttműködés, s a lakók ugyanúgy együtt tudnak élni a fogyatékos emberekkel, mint a többi szomszédjukkal – összegezte az országosan szerzett tapasztalatokat Fülöp Attila.

Balázs Ákos (Fidesz-KDNP), Debrecen alpolgármestere arról számolt be, hogy Debrecen józsai városrészében már hét támogatott lakóotthon működik, a helyi lakosok életének részeivé váltak a fogyatékos emberek, akiket „a tudás, a szív és a lélek” együttes jelenléte jellemez.

Suller Attila Károlyné kuratóriumi elnök elmondta, hogy a beruházásokkal tizennyolc fogyatékossággal élő ember elhelyezését tudták megoldani, ezzel negyvenkettőre emelkedett a bentlakásos támogatott otthonokban, családi házas környezetben elő gondozottak száma. Az alapítvány a nappali ellátottakkal együtt háromszáz fogyatékossággal élő emberről gondoskodik.

Hirdetés