Hosszú hónapokig rossz helyre rakták a meddőt; ezalatt hol voltak a hatóságok, miért nem jelezte senki a szabálytalanságokat? – tette fel a kérdést a recski polgármester a bányafelügyelet által feltárt szabályszegésekre reagálva. A recski Hunyadi utca lakóit június 8-án öntötte el a sárlavina a NER-közeli bányából. Öt hónap után most jutott el oda az ügyük, hogy hamarosan lezárulhat az érintett lakóházak értékbecslése.


„Laikusként úgy gondolom, hogy a bányatevékenység szigorú szabályok szerint kell hogy működjön. Hol volt a felügyelet, hol volt a szabályok betartása, hol volt a felelős műszaki vezető? Nem értem, hogy lehetett, hogy egészen más valósult meg, mint ami elő volt írva. Mi ebbe laikusként nem láttunk bele, de felháborító, hogy megtörténhetett” – mondta a Szabad Európának Nagy Sándor, Recsk polgármestere.

Még jóval a katasztrófa előtt, január környékén volt egy civil bejelentés a hatóságoknál hogy nem az engedélyben előírtak szerint folyik a munka a bányában, de a hatóság akkor mindent rendben talált – emlékeztetett Nagy Sándor. Akkor nem nézték meg, hogy jó helyen van-e a meddő? – tette fel a kérdést.

Még nem tudja, hogy a bánya működésének hatására jövőre milyen iparűzésiadó-bevétellel számolhat Recsk, de egyelőre több káruk van a bányából, mint hasznuk – jelentette ki.

A teljes cikk itt olvasható

Hirdetés