A debreceni közgyűlés csütörtökön elfogadta az idei panelprogram pályázati kiírásának feltételeit – erről számolt be a Világgazdaság.


Még tavaly februárban jelentette be Papp László polgármester, hogy panelprogramot indítanak a cívisvárosban évi félmilliárd forintos keretösszeggel. A településvezető javaslatára a városi közgyűlés arra is kötelezettséget vállalt, hogy ezt az évi félmilliárd forintot a következő öt évben is garantálja a panelprogramra. Ez az összeg szerepel Debrecen 2024. évi költségvetésében is.

Tavaly a nyílászárók cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, valamint liftek energiamegtakarítást eredményező cseréjére lehetett pályázni. A támogatás mértéke az elszámolható bekerülési költség 25 százaléka, lakásonként legfeljebb 750 ezer forint.

Pályázatot az iparosított technológiával épített lakóépületek társasházként működő lakóközösségei, valamint a debreceni székhelyű lakásszövetkezetek nyújthattak be. A beérkezett pályázati anyagokból és a felvetődő kérésekből, kérdésekből megállapítható, hogy nagy igény jelentkezett nemcsak a liftek cseréjére, hanem a felújításukra is, valamint az úgynevezett panelépületek mellett a régebbi téglaépítésű épületek felújítására is, amelyekből Debrecenben körülbelül kétszáz van – írta előterjesztésben a polgármester.

Mivel a közgyűlés elfogadta Papp László javaslatát, a 2024-es pályázaton az elnyert támogatás a hőszigetelés, a nyílászárók és a liftek cseréje mellett már a liftek felújítására is felhasználható lesz. Emellett

  • az 1990 előtt épült, 
  • minimum 12 lakásos, 
  • nem energiahatékony, 
  • téglaépítésű társasházak

lakóközösségei is pályázhatnának.

A pályázatokat május 1. és október 31. között lehet benyújtani a www.panelprogram.debrecen.hu oldalon, a város pedig ingyenes műszaki ellenőrzést is ígér. Az egyes pályázatokról idén is a közgyűlés tulajdonosi bizottsága dönt.

Hirdetés