Uniós jogszabályba ütközik Lázár János mellékvonal-bezárási terve – állítja a Közlekedő Tömeg Egyesület. Szerintük nemcsak „álságos és gyermeteg okokkal magyarázzák” az intézkedést az illetékesek, hanem törvényt is sértenek vele.


Múlt héten derült ki, hogy a MÁV-Start és a Lázár vezette Építési és Közlekedési Minisztérium döntése alapján augusztustól bezárnak tíz vasúti mellékvonalat. Ezt később jármű- és személyzethiánnyal magyarázta a vasúttársaság, azt viszont tagadta, hogy a Hodásznál történt, emberi sérüléssel járó balesetnek köze lenne hozzá. A megszüntetett vonalak mentén buszok közlekednek majd.

A Közlekedő Tömeg szerint az már eleve gyanús, hogy a döntést nem a szolgáltatást megrendelő ÉKM jelentette be, hanem a MÁV. „Ugyan a bezárások által megkárosított vidéknek ez nem tűnhet lényeges különbségnek”, írja az egyesület keddi közleményében;

Európában a közösségi közlekedés nem az állami cégek által gyakorolt kegy, hanem a lakosság érdekében nyújtott, a lakosság által fizetett adókból fenntartott, felelős állami megrendelő által biztosított közszolgáltatás, amelyet uniós jogszabályok sora szabályoz annak érdekében, hogy a lehető legalacsonyabb költségen a lehető legjobb szolgáltatáshoz jusson az EU lakossága.

A cikk itt folytatódik

Hirdetés