A 2032-es idényig biztosan a Forma-1-es versenynaptár egyik helyszíne marad a Hungaroring, miután ötéves szerződéshosszabbítást írtak alá a 38. Magyar Nagydíj szombati napján, Mogyoródon.


Az eredetileg 2027-ig érvényes megállapodás meghosszabbításáról Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, valamint Stefano Domenicali, az F1 elnök-vezérigazgatója és Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója számolt be.

Schmidt Ádám a bejelentéskor elmondta, a versenysorozat jogtulajdonosa a hosszabbítás feltételéül szabta, hogy a 2026-os viadalig elvégezzék a Hungaroring teljes megújítását. „Terveink szerint év végére megszületik a munkákra vonatkozó közbeszerzési eljárás eredménye, majd a kormány támogató döntése után 2024 elején lép hatályba a szerződés, és elkezdődhetnek az előkészületi munkálatok” – mondta az államtitkár.

A Forma-1-es Magyar Nagydíjat 1986 óta megszakítás nélkül minden évben megrendezték, ezzel a mogyoródi pálya Monza mögött a második azoknak a versenyeknek a rangsorában, amelyek folyamatosan szerepelnek a naptárban. „Ez a futam már régen túlmutat egy egyszerű sporteseményen: Magyarország egyik legfontosabb nemzetközi rendezvénye, amelyre minden évben külföldi szurkolók tízezrei látogatnak el hazánkba, a televíziós közvetítést pedig az egész világon látják.”

Stefano Domenicali úgy fogalmazott, minden egyes helyszínen és eseményen látni szeretnék azt az elszántságot és erőfeszítést, amelyet Magyarországon tesznek a fejlesztések, valamint a szurkolók kiszolgálásának javítása szempontjából. „Különleges pálya ez, amit a gyönyörű magyar főváros, Budapest közelsége csak fokoz – ezt a futamot minden versenyzőnk és szurkolónk nagyon várja.”

Gyulay Zsolt azt mondta, a tervek szerint a 2026-os Magyar Nagydíjra teljes egészében megújul a pálya – a főépülettel, a főlelátóval és a szurkolói zónával együtt –, így az új szerződéses periódusban világszínvonalú környezetben láthatják vendégül a csapatokat és a szurkolókat. „Hatalmas büszkeség és nagy megtiszteltetés számunkra a szerződéshosszabbítás, azt mutatja, hogy ebben a kiélezett versenyben, amely az F1-es nagydíjak rendezéséért folyik, mi sikert arattunk” – jelentette ki az elnök-vezérigazgató, aki kollégáival nyolc évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a nagyszabású fejlesztés előkészítésén, és most „végtelenül boldog”, hogy erőfeszítéseiket siker koronázta.

A 38. Forma-1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt – a jegyeladási adatok alapján – több mint 300 ezer néző érkezett idén Mogyoródra.

Hirdetés