Tavaly 258 településre jutottak el a szűrőbuszok, és több mint 12 ezer magyar vett részt szűrésen vagy egészségfelmérésen.


Kedden a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szinen járt A Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című program sajtótájékoztatóján a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára, Takács Péter. Beszámolt arról, hogy a megvizsgált emberek 29 százalékánál találtak olyan betegséget, amely további orvosi kezelést igényelt. Ez is igazolja, hogy van értelme a szűréseknek, mondta, és mindenkit arra biztatott, keresse az önkormányzatokat, hogy azok igényeljenek szűrőbuszprogramot.

A Belügyminisztérium erre a kormányzati ciklusra azt tűzte ki célul, hogy emelkedjen a magyarok egészségben eltöltött éveinek száma – mondta az államtitkár –, az egészség megőrzésének legjobb eszköze a prevenció, ezért indították útjára a szűrőbuszprogramot. A szűréseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezi, a szűrőbuszokat a vármegyei kórházak munkatársai üzemeltetik.

Bábiné Szottfried Gabriella, az OKFŐ főigazgató-helyettese arról számolt be, hogy Szin lakosságát nemcsak megelőző, hanem egészségiállapot-felmérő vizsgálatokkal is várják a szűrőbusznál. Emellett olyan speciális szűrővizsgálatokat is kínálnak, amelyek a vezető megbetegedések és halálokok között vannak.

Ebben az évben az a cél, hogy legalább tizenhatezer magyar essen át a szűrővizsgálatokon. Március 2. és április 23. között a tíz szűrőbusz 57 településen 2867 emberhez ért el, közülük 1204 személynél fedeztek fel az elvárhatótól eltérő eredményt.

Hirdetés