voks0Az önkormányzatoktól eszközöket és embereket vontak el a kormány- és járási hivatalok, miközben a választással kapcsolatos feladataik megmaradtak. Emiatt még ezer szakember hiányzik a voksolás lebonyolításához. Közben már 77 ezer határon túli magyar regisztrált - írja a nol.hu.

A közigazgatás rendszerének átalakítása miatt valószínűleg újra kell gondolni a választások lebonyolításának egyes részletszabályait, mert a hatályos rendelkezések mellett nem lesz elég ember. A polgármesteri hivataloktól számos feladatot – és ezzel együtt nagyjából húszezer főt, valamint technikai eszközök sorát – a kormányhivatalok, illetve a január óta működő járási hivatalok vettek át, miközben a területi választási bizottságokat változatlanul a megyei főjegyzőknek, a helyi bizottságokat pedig a települési jegyzőknek kell működtetniük. A megyei önkormányzatok mellett azonban – mert érdemi hatásköreiket szinte teljes egészében elvonták – alig maradt apparátus, és a településeken is alaposan megcsappant a közszolgák száma.

Ezért kérdéses lehet, hogy rendelkezésre állnak-e a feltételek – a szükséges létszám és a technikai eszközök – a 2014-es választás előkészítéséhez és megtartásához. Az önkormányzatoknak ugyanis vagy húszezer embert kell bevetniük, hiszen húsz területi, 106 országgyűlési egyéni választókerületi és nagyjából 2500 helyi választási irodát kell felállítani, a szavazás napjára pedig több mint tízezer köztisztviselőt vagy közalkalmazottat kell mozgósítani, akire a szavazókörökben jegyzőkönyvvezetőként lesz szükség.

További gondot okozhat, hogy a polgármesteri hivatalokból számos olyan szakembert helyeztek át a kormány- és járási hivatalokhoz, aki egy-egy országos szavazás lebonyolításában már rendelkezett tapasztalatokkal. E tekintetben az a legnagyobb veszteség, hogy az okmányirodákat is elvették az önkormányzatoktól, miközben az ott dolgozók értenek leginkább a választási informatikai rendszerhez, és közülük sokan választási irodai tagok is voltak. Ugyanezen ok miatt a települések a számítógépes kapacitások egy részét is elveszítették.

gaz, a jogalkotó erre felkészült, mert a közigazgatási és igazságügyi miniszternek a választási irodák feladatainak végrehajtásáról szóló, múlt hónapban kibocsátott rendelete szerint a nagyobb települések továbbra is az okmányirodai hálózaton keresztül csatlakozhatnak a választási informatikai rendszerhez, míg a kisebbek az anyakönyvi szolgáltató rendszert használhatják, amely valamennyi polgármesteri hivatalban elérhető.

A választási irodák tevékenysége egyébként igen szerteágazó, hiszen a szavazást elő kell készíteni – beleértve szervezési feladatok sorát –, de a szavazók és az indulni kívánó jelöltek tájékoztatása, utóbbiak nyilvántartásba vétele is rájuk hárul. A munkának ezzel még nincs vége, mert a választás napján biztosítani kell a választási bizottságok működésének feltételeit, beleértve a voksolás lebonyolítását és a szavazatok összesítését. Önkormányzati forrásokból származó információ szerint az esetleges problémákat érzékelték, ezért a településeket megkérdezték, mindenütt rendelkeznek-e a választáshoz szükséges feltételekkel. Úgy tudjuk, országosan nagyjából ezer fő és hasonló nagyságrendű informatikai eszköz – számítógép és nyomtató – hiányzik.

 

Hirdetés