balazsA januártól élő jogszabály alapján az ország első városőrsége alakul Siófokon. Március elsején kezdi meg tevékenységét, s alapfeltétel, hogy együttműködési megállapodást kössön a rendőrséggel. Ezt írta alá kedden Balázs Árpád siófoki polgármester és Piros Attila, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője - számol be az eseményről a sonline.hu

 

– Úttörők és egyben iránymutatók vagyunk ezzel az országosan is első megállapodással – hangsúlyozta Balázs Árpád, s hozzátette: azt várják, hogy javul a város közbiztonsága, nagyobb rend lesz a közterületeken. Az új önkormányzati városrendészeti szervezetet Herke Tamás vezeti, aki korábban rendőrként Kaposváron dolgozott vezető beosztásban és Siófokon is volt rendőrkapitány. A városőrség létszáma a tervek szerint hamarosan húsz főre duzzad, ami az eddigi közterület-felügyelet duplája. Nyárra pedig tovább erősítik a zavartalan idegenforgalmi szezon érdekében, egyebek között nyugdíjba vonult rendőrökkel.

A közterület-felügyelet bizonyította ugyan a létjogosultságát, ám volt egy rajta kívül álló hibája: törvényi korlátok gátolták időnként a munkában, így aztán nem mindig tudott megfelelni a városlakók és az ide érkező nyaralók elvárásainak. Ezt Balázs Árpád siófoki polgármester mondta kedden annak kapcsán, hogy március elsején megkezdi működését az önkormányzat égisze alatt létrejött városőrség. – A törvény betartásával tevékenykedik majd az új szervezet is, ám jó hír, hogy a jogszabályi keretek lényegesen tágabbak lesznek – folytatta a siófoki városvezető.

– A parlament szerencsére fölismerte, hogy szükség van ilyen típusú, a rendőrséghez közel álló, azzal szorosan együttműködő szervezetek megalakítására a helyi közbiztonság javítása érdekében. S hogy ez önkormányzati feladat. Az, hogy mit tesz, mit tehet az új városőrség, a napi gyakorlat során alakul majd ki, ezért a lakosság türelmét kérem velük szemben.

– A közbiztonságért mindig helyben lehet a legtöbbet tenni, a rendőrség ezért sem nélkülözheti azt a segítséget, amit mások tesznek ennek érdekében – hangsúlyozta Piros Attila, Somogy megye rendőr-főkapitánya. Hozzátette: a rendőrség belső átalakításához is jól illeszkedik ez az együttműködés.

Bűnmegelőzés, katasztrófa-, ifjúság- és környezetvédelem, turizmus – sorolta feladataikat Herke Tamás önkormányzati osztályvezető, a városőrség vezetője. Kérdésünkre válaszolva elmondta: előállíthatják az „arra érdemeseket”, rendezvények estén távol tarthatják, eltávolíthatják az oda nem tartozókat, szabálysértés esetén joguk van rendőrség, bíróság elé állítani a renitens személyt. – Nem seriffség alakul, fegyverünk nem lesz, bilincsünk, rendőrbotunk, vegyi eszközünk azonban igen – így Herke. – S később terveink szerint szolgálati kutyánk is. Ezeket persze csak végső esetben használjuk, de ne legyen kétség afelől, hogy ha viszont kell, akkor használni is fogjuk. A rendőrség egyébként minden intézkedésünk szakmaiságát elbírálja, felügyeli.

Városi tömlöc nem lesz, jegyezte meg Balázs Árpád polgármester; már csak azért sem, mert azonnal át kell adni az előállított személyt a rendőrségnek. Nagyobb közterületi jelenlétet, több intézkedést azonban elvárnak, a törvénysértő magatartásokkal szembeni hatékonyabb fellépést. A polgármester arról is tájékoztatott: Balatonvilágos máris jelezte, hogy szeretné, ha a siófoki városőrség hatásköre idővel az új somogyi településre is kiterjedne, természetesen vállalnák ennek a finanszírozását.

Hirdetés