lsimonlaszlo01Komoly eredményként értékeli a kultúráért felelős államtitkár, hogy az országgyűlés elfogadta a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény módosítását.

E szerint 2013. január 1-jétől a megyeszékhelyek fenntartásába kerülnek a megyei múzeumok és könyvtárak, amelyeket a megyei önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény helyezett állami tulajdonba 2012 januárjától. A kisebb településeken működő, korábban megyei fenntartású muzeális intézmények jövőre a székhely szerint illetékes települési önkormányzatok fenntartásába kerülnek.

A módosítás beterjesztését hosszú előkészítési szakasz, szakmai egyeztetés-sorozat előzte meg. "Reményeink szerint az új törvény hosszú évekre fogja meghatározni a vidéki közgyűjteményi és közművelődési intézményrendszer kereteit" – mondta L. Simon László államtitkár. Ehhez azonban az is kell, hogy az új modellhez megfelelő finanszírozási feltételek társuljanak. A 2013-as költségvetés tervezete szerint a Belügyminisztérium büdzséjében 17,6 milliárd, az Emberi Erőforrások Minisztériumáéban pedig további 1,8 milliárd forint szerepel erre a célra.

Az államtitkár azt mondta, az eredeti koncepció néhány ponton módosult. Így az eredeti tervekkel ellentétben megtartották például a megyei könyvtár elnevezést, míg Komárom-Esztergom megyében a megyeszékhely Tatabánya kisebb látogatottságú múzeuma helyett a tatai Kuny Domokos Múzeumnál maradt a megyei hatókör. Ellenben Nógrád megyében a balassagyarmati önkormányzat kérése ellenére a megyeszékhely Salgótarján lesz a megyei hatókörű múzeum székhelye.

A megyei könyvtárak és a megyei hatókörű múzeumok igazgatóinak kinevezésénél a tárcának egyetértési joga lesz, ennek gyakorlását azonban egy módosító javaslat beépítésének köszönhetően a törvény 30 napban korlátozza. Mint elhangzott, a megyei múzeumi rendszer 218 egységéből tízet saját fenntartásába von az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mert azok a település eltartó képességét meghaladó vagy speciális gyűjtőkörű intézmények. A tíz kiállítóhely mindegyike egy-egy nagy állami közgyűjtemény filiáléjaként fog működni; a tárca erre 2013-ban 700 millió forintot szán.

A kedden véglegesített listára a békési Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely és Csolt Monostor Középkori Romkert (leendő anyaintézmény: Magyar Nemzeti Múzeum), a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeuma (Petőfi Irodalmi Múzeum), a Pákozdi Csata Emlékkiállítás (Hadtörténeti Intézet és Múzeum), a nagycenki Széchenyi István emlékkiállítás (Magyar Nemzeti Múzeum), a gyöngyösi Mátra Múzeum (Magyar Természettudományi Múzeum), a somogyi Zichy Mihály emlékház (Szépművészeti Múzeum), a Somogy megyei Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény (szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum), a szabolcsi Vay Ádám muzeális gyűjtemény (Magyar Nemzeti Múzeum), a Báthory István Múzeum (Magyar Nemzeti Múzeum), valamint a zirci Bakonyi Természettudományi Múzeum (Magyar Természettudományi Múzeum) került fel.

Az önkormányzati fenntartású, de megyei hatókörű múzeumoknak továbbra is el kell látniuk megyei feladataikat, az állam azonban ezt 2,4 milliárd forinttal fogja finanszírozni. (Összehasonlításul az államtitkár megemlítette, hogy idén a megyei kormányszervek 2,6 milliárdot fordítottak a megyéktől átvett egész, 218 egységből álló múzeumi hálózatra.) Jövőre a megyeszékhelyen kívül működő múzeumokra további 1 milliárdot szán a tárca, ehhez jön a saját fenntartású vidéki múzeumok 700 millió forintja, ami összesen 4,1 milliárd forintot tesz ki.

Az önkormányzatok fenntartásába adott múzeumok ingó és ingatlan vagyona egyelőre állami tulajdonban marad, de azt térítésmentesen használhatják. A működési tapasztalatok összegzése után az ingatlanok tulajdonjogát is érdemes lehet később átadni, eladni vagy elcserélni az önkormányzatokkal – vélekedett az államtitkár.

"Ha a helyi közösségek magukénak érzik az átvett intézményeket, azok fontossá válnak számukra" - szólt várakozásairól az államtitkár, emlékeztetve arra, hogy most csak négy vidéki múzeum büszkélkedhet 50 ezer feletti éves látogatószámmal, a kiállítóhelyek többsége nem éri el az évi háromezres látogatószámot sem.

Hirdetés