Május 26. és 28. között rendezik meg a 26. Szolnoki Országos Néptáncfesztivált, nyolcszáz táncos lép fel.


Szolnok város polgármesteri hivatala a város honlapján tette közzé a hírt. A háromnapos fesztivál célja a néptáncegyüttesek, az alkotók számára művészeti fórumot nyitni, új alkotások létrejöttét ösztönözni, támogatni az egyéni művészi alkotás minél szélesebb kiteljesedését és teret adni a színpadi néptáncművészetet megújítani szándékozó kezdeményezéseknek. A fesztivál idei versenyprogramjában tizenöt együttes mutatkozik be, a zsűri elnöke Juhász Zsolt lesz, tagjai pedig: Furik Rita, Kutszegi Csaba, Hégli Dusán és Eredics Gábor.

Mint rámutattak, a rendezvény – amellett, hogy öregbíti a város hírnevét – erősíti a magyarságtudatot, hozzájárul a nemzeti identitástudat kialakításához. Emellett meghatározó a találkozó a zeneszerzők, a díszlet- és jelmeztervezők, a táncosok és az együttesek számára is.

Május 26-án, pénteken a Szolnoki Szigligeti Színházban zajlanak a próbák. Kirakodóvásár lesz a Hild téren, ahonnan délután felvonulás indul viseletben, és flashmobot is tartanak. A megnyitó részeként látható késő délutántól a Tímár Archívum programja az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Május 27-én, szombaton zajlik a versenyprogram a Szolnoki Szigligeti Színházban. Este a Tarsoly zenekar kíséretében táncházat tartanak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

Május 28-án, vasárnap szintén a kulturális központban hirdetik ki a gálán résztvevők névsorát, és nyílt értékelést tartanak. Délután a színházban lesz a díjátadó, amelyet a gálaműsor követ.

Az első szolnoki néptáncfesztivált 1964-ben rendezték meg. A kétévente megtartott országos verseny az amatőr néptánccsoportok egyik fő találkozási helyszíne. Egy tízéves kényszerű szünet után 2009-ben éledt újjá a fesztivál, ám 2021-ben a szervezést meghiúsította a koronavírus-járvány.

A Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon bemutatkozott az elmúlt évtizedek során Novák Ferenc, Kricskovics Antal, Györgyfalvay Katalin, Szigeti Károly és Tímár Sándor, Varga Zoltán, Foltin Jolán, Mosóczi István, Mucsi János és Diószegi László, a fiatal nemzedék képviselői közül pedig Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili, Fitos Dezső és Kocsis Enikő, Ágfalvi György és Lévay Andrea is.

Hirdetés