adoo kA helyi adókról szóló törvény idén januártól több mentességet tartalmaz. Például: a hatálya nem terjed ki az ingatlan-nyilvántartásban erdőként, mocsárként és halastóként nyilvántartott földekre, így e területek birtokosainak nem kell telekadót fizetniük.

Január 29-én a Wolters Kluwer Kft. konferenciát is szervez a témában. Kovács Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakmai tanácsadója a szervező cégnek elmondta: az önkormányzati adózás, valamint az illetékszabályozás sok újdonságot tartogat, például a nagyvállalatoknak és az első lakásszerzőknek is kedvez.

A helyi adókról szóló törvény eddig is tartalmazott mentességeket a telekadóban, 2014-től bővül ezek köre. Mentessé vált az 1 hektárt meg nem haladó belterületi földterület, ha annak teljes területe tényleges mezőgazdasági művelés alatt áll és e tényt a falugazdász igazolja, illetve a termék-előállító üzemhez tartozó - jogszabályban, hatósági előírásban meghatározott nagyságú - védő-biztonsági terület.

A 2014-es változások az adminisztrációs terhekre is hatással lesznek a helyi adóügyekben: nem kell önkormányzati adóhatóságonként - sokszor sorban állás útján - beszerezni a bevallási, bejelentési nyomtatványokat, mivel a helyi adóval kapcsolatos eljárási kötelezettségek az úgynevezett "központi nyomtatványon" is teljesíthetők. Ez a változás leginkább a több telephellyel, ingatlannal rendelkező vállalkozásokat érinti kedvezően - például a távközlési szolgáltatókat.

A magánemberek számára az illetékekről szóló törvény változásai is tartogatnak újdonságokat; ilyen például az első lakásszerzők kedvezménye. Az első lakást szerzők, életkortól és a lakás forgalmi értékétől függetlenül 12 havi, egyenlő részletekben teljesítendő, pótlékmentes részletfizetést kérhetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól a visszterhes vagyonszerzési illeték megfizetésére - hívta fel a figyelmet Kovács Attila.

Az önkormányzati adózással kapcsolatban e változásokon kívül is számos újdonság lépett hatályba januártól. Ezek érintik az építési telekvásárlást, az iparűzési adót és az eljárási szabályokat is.

Hirdetés