ivovizAz egészséges ivóvíz biztosítása az önkormányzatok feladata, de a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a helyhatóságok maradéktalanul elláthassák feladatukat - mondta a Belügyminisztérium államtitkára az Önkormányzati fejlesztések figyelemmel kísérése című projekt nyitórendezvényén, amely az ivóvíz biztosításával foglalkozott.

A program célja, hogy a tárca egységes keretrendszerben kövesse nyomon és segítse az uniós, valamint a hazai forrásból megvalósuló fejlesztéseket, amelyekkel az EU-tagságból adódó kötelezettségeket teljesítik az önkormányzatok - mondta Tállai András a helyhatóságok képviselői előtt. A tárca csökkenteni kívánja az uniós források szabálytalan felhasználásából adódó visszafizetési kötelezettségek számát, és azt is el akarja érni, hogy a települések minél hatékonyabban és az előírások maradéktalan betartásával hajtsák végre a beruházásokat.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy 840 ezer ember él olyan településen, ahol az ivóvíz arzéntartalma meghaladja a határértéket. Ennek megszüntetése 160 milliárd forintot igényel. A helyhatóságok azonban gyakran forráshiánnyal küzdenek, ezért a kormány átvállalta az önkormányzatok önrészét - hangsúlyozta Tállai András. Emlékeztetett arra, hogy a tiszta ivóvíz biztosítása uniós és nemzetközi szervezetek előtt vállalt kötelezettség, teljesítésére részleges engedményt adott az unió, de ennek a határideje már lejárt.

A feladat teljesítéséhez is segítséget nyújt a Belügyminisztérium által tavaly július óta működtetett Önkormányzati Koordinációs Iroda. Habár a január 1-jétől átalakított önkormányzati finanszírozási rendszer nem könnyű feladat elé állította a helyhatóságokat, nem hagyják őket magukra – ígérte az államtitkár. "Amit lehet, meg fogunk tenni annak érdekében, hogy az önkormányzatoknak olyan költségvetésük legyen, amely a működésük mellett a fejlesztést is biztosítja" – mondta.

Hirdetés