Elkészültek a látványtervek, megszűnhet a Széchenyi téren a körforgalom.


Teljesen átalakulhat a Széchenyi tér, a József Attila utca és a Clark Ádám tér, ha tartósan marad az alacsonyabb forgalom a Lánchídon és az oda vezető utcákon – erről Budapest főpolgármestere beszélt a Lánchídhoz kapcsolódó terek és utcák fejlesztéséről szóló sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely azt ígérte, hogy

  • új gyalogátkelőhelyek,
  • szélesebb járdák,
  • több fa
  • és könnyen megközelíthető zöldfelületek

jöhetnek létre. Ezek látványtervét is bemutatta. Szerinte a Lánchíd felújítása lendületet adhat a történelmi belváros megújításának, nemzetközi szinten is helytálló sétánnyal összekötve Budapest legfontosabb látványosságait. Az elképzelés a következő:

    • A Széchenyi téren megszűnhet a tér jelentős részét elfoglaló körforgalom, a hídról érkező forgalom közvetlenül az Eötvös téren fordulhatna a József Attila utca vagy a pesti alsó rakpart felé. Ezzel közvetlen gyalogos kapcsolatot lehetne kialakítani a Bazilika felé vezető Zrínyi utca és a Lánchíd között, az itt sétáló embereknek nem kellene megkerülniük a forgalmas körforgalmat a híd felé. Közvetlenül elérhetővé válna a tér közepén található zöldfelület, amely három kiemelt ágyásban a kitaposásoktól is védve lenne. A Széchenyi téren a ma autóforgalomra használt felület 70 százalékkal csökkenne, 7 ezer négyzetméterrel növelve a gyalogosok által használható terület nagyságát.
    • Teljesen átalakulna a József Attila utca: a szűk utcában széles járdák, biztonságos kerékpársávok és egy teljesen új fasor kaphatna helyet. A mai állapotában kietlen utcát kétoldalt zöld kazetták szegélyeznék, a ma csak egyik oldalon létező, szűk járda helyett mindkét oldalon, a mainál szélesebb járdák épülnének.
    • Gyalogosan könnyebben körüljárható lehetne a Clark Ádám tér. A lecsökkent forgalom számára fölöslegesen nagy körforgalom méretének csökkentésével rövidülnének a gyalogosan megtett távolságok, hiszen nem kellene akkora kerülőt tenniük a téren sétálóknak. A Lánchíd torkolatánál hiányzó negyedik zebra pótlásával önmagában is sokkal inkább gyalogosbarát lenne a tér kialakítása. A felújított tér a budai vár igazi kapuja lehetne a Pestről érkező turisták számára.
Hirdetés