ovodasokÖsszesen 12 ezer 912 óvodai férőhely növekedés várható 2015. március végéig uniós forrásokból 2010-től – közölte az Emmi parlamenti államtitkára a Világgazdaság szerint.

Doncsev András szerint 2010–2013. között 370 ezer 136-ról 377 ezer 609-re nőtt az óvodai férőhelyek száma, ami 7473-al több férőhelyet jelent. „Ennek megvalósulásával 2015. szeptember 1-jétől biztosnak mondható a korban kiterjesztő hatályú óvodakötelezettség végrehajtása, a minden gyermek számára azonos feltételekkel és egyenlő esélyekkel teljesülő ellátás” – hangsúlyozta Doncsev.

Hat régióban 153 óvodafejlesztést támogatnak a közeljövőben mintegy 27,3 milliárd forinttal. A kormányzatot Osztolykán Ágnes kérdezte arról, indokoltnak tartják-e a 3 éves kortól kötelező óvoda 2015. szeptember 1-jétől történő bevezetését? Az LMP képviselője azt is firtatta, miért vontak vissza ezzel kapcsolatban egy törvényjavaslatot. A kormányoldal sem volt egységes abban, hogy be kell-e vezetni idén az Emmi által is erősen támogatott kötelező óvodai nevelést. Egyes településeken férőhelyhiánytól és zsúfoltságtól tartanak, ezért a Fidesz frakció egy részének és az ellenzéknek a támogatásával megszavazta a T. Ház, hogy ezt jövő szeptemberre szavazzák. December 13-án azonban egy gyermekvédelmi salátatörvénnyel visszaállították volna az évi bevezetést arra hivatkozva, hogy a hatástanulmányok alapján lesz elegendő férőhely, de végül ezt december 16-án visszavonták.

Doncsev azt is közölte, a kötelezően bevezetendő óvoda esetében a szülő dönthet arról, kér-e felmentést a 3-4 éves gyermeke számára az óvodai nevelésben való részvétel alól, és otthoni környezetben neveli őt tovább, vagy családi napközibe íratja. Azt is megteheti, hogy nem ,,állami, önkormányzati- vagy egyházi fenntartó óvodájával létesít számára jogviszonyt”.

Hirdetés