arvizvedelemAz árvíz okozta károk helyreállítására, az árvízveszély csökkentésére több mint nyolcmilliárd forintot juttatott pályázóknak, önkormányzatoknak, intézményeknek a Norda Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. az Új Széchenyi terv keretéből, zömmel uniós forrásból.

Ezt Kormány Krisztián, az ügynökség ügyvezetője közölte Miskolcon – tudósított az MTI. Az Észak-magyarországi régió három megyéjét (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád) 2010 tavaszán soha nem látott árvíz sújtotta, főleg borsodi települések házai, intézményei, útjai kerültek víz alá, dőltek romba, rongálódtak meg – emlékeztetett az ügyvezető.

A három megye 610 településéből csaknem minden harmadikban védekeztek az árvíz ellen. Az esetleges újabb árvízi katasztrófák elkerülése érdekében és a károk helyreállítására az Új Széchenyi Terv két konstrukciójában pályázhattak az árvízi veszélyhelyzettel érintett települések és a védekezésben érintett szervezetek a régióban.

A több mint 8 milliárd forintból 117 projektet támogattak, amelyek megvalósítása már megkezdődött, és számos olyan van, amelyet már be is fejeztek. A "Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója" című pályázaton 40, míg a "Településrekonstrukció az árvíz sújtotta településeken" című felhíváson 77 projektet támogatott az ügynökség. Az ár- és belvízvédelmi fejlesztéseknek köszönhetően jelentősen javult, javul a régió településeinek biztonsága.

Hirdetés