birosag02A Kúria szerdán hozott döntése szerint nem sérti a választási alapelveket, hogy a Mai Belváros című újságban az egyik fővárosi kerületi önkormányzat szociális akciót hirdetett meg a helyi polgármester neve alatt, aki egyúttal a Fidesz-KDNP egyéni jelöltje is.

Az ügyben az ellenzéki összefogás öt pártja fordult a választási bizottsághoz. Álláspontjuk szerint a jelöltek és jelölőszervezetek közti esélyegyenlőség választási alapelvét sértik a történtek, hisz nyilvánvalóan a képviselőjelölt támogatására ösztönöznek. Ezért a kiadványt politikai reklámnak kell minősíteni annak ellenére, hogy az önkormányzat készítette.

A beadványt a helyi és Nemzeti Választási Bizottság elutasította. Az ez ellen benyújtott felülvizsgálati kérelmet pedig a Kúria alaptalannak ítélte - számol be az MTI.

Ítélete indoklásában a legfelsőbb bírói fórum kiemelte, hogy világosan el kell különíteni az önkormányzati feladatokat a kampánytevékenységtől. Jelen ügyben kifogásolt tevékenység pedig az önkormányzat szociális feladatkörébe tartozik. Így megítélését is csak az erre vonatkozó jogszabályi keretek között lehetett elvégezni.

Hirdetés