Nemcsak az országban, a Balaton térségében is elöregedik a lakosság, ezt látják most a helyi önkormányzatok a terület egyik legnagyobb problémájának. A HelloVidék a Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség 2022. évi önkormányzati adatfelvételének eredményei alapján vizsgálta, mekkora gondot jelenthet a térségben a társadalom elöregedése.


A Balatonnál a települési vezetők körében végzett kérdőíves véleményvizsgálat során a szakemberek összesen 180 településen jártak, ahol 22 héten át térképezték fel az adathiányos térségi jelentéseket. A településvezetők (polgármesterek, jegyzők, alpolgármesterek és hivatalvezetők) szerint az elöregedés a legfőbb népesedési probléma: a megkérdezettek mintegy 47,8 százaléka nevezte meg ugyanis ezt a vizsgálat során. Ugyanakkor 82,8 százalékuk szerint nincsenek népesedési problémák, 5 százalékuk viszont az elvándorlást nevezte meg.

A válaszadó településvezetők körülbelül 80 százaléka tudott az elköltözőkről, amelyek hátterében a munkavállalás és munkalehetőségek állnak döntő okként, ám az ingatlanok ára is megjelent. A leggyakrabban említett céltelepülések voltak Budapest, Tapolca, Siófok, Veszprém, Marcali és Tab. A beköltözést pedig a településvezetők 96 százaléka jelezte, sokan a fővárosból, mások Magyarország keleti részéről és Szegedről, megint mások külföldről (jellemzően Németországból) költöztek az elmúlt években a Balatonhoz.

A teljes cikk a Balaton térség társadalmi változásairól a HelloVidék oldalán olvasható.Hirdetés