Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) bejelentette, hogy az elmúlt években mintegy 10,5 milliárd forint értékű fejlesztéssorozat zajlott le a zalaegerszegi múzeumokat érintően, és továbbiak is tervben vannak.

A Modern városok program keretében megújult a Göcseji Múzeum épülete, ahol új várostörténeti kiállítás és három állandó tárlat is várja a látogatókat. Még 2017-ben jött létre a kommunizmus áldozatainak emlékhelye az egykori ÁVH-székház földszintjén és alagsorában, továbbá új múzeumi szárnyként megépült a Mindszentyneum további kiállítóterekkel és állandó kiállításokkal. A Göcseji Falumúzeumban megújult a Hencz-malom, megépült a rámi kápolna és a temetődomb, elkészült a pákászkunyhó, de más látnivalókat is érintett az átalakítás – sorolta a polgármester.

A jelentős fejlesztésekkel hatalmasra nőtt a múzeumi struktúra – mondta –, ezért az érintettekkel és más szakemberekkel egyeztetve átalakították az intézményrendszert, létrehozva ezzel a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát. Három azonos jogállású, önálló tagintézményként működik a jövőben a Göcseji Múzeum, a Göcseji Falumúzeum és a Mindszentyneum. Az igazgatóság élén pályázati úton kiválasztott főigazgató áll majd, ő nevezi ki az egyes tagintézmények igazgatóit.

Hirdetés