parlament01Az önkormányzati rendeletek alkotmánybírósági felülvizsgálata kezdeményezésének módját és a felügyeleti bírság kiszabását is pontosítja az önkormányzati törvény módosítása, amelyet kedden fogadott el a parlament.

Az önkormányzati rendeletek alkotmánybírósági felülvizsgálatát a szakminiszter indítványozhatja a kormánynál. Erre az illetékes kormányhivatal tehet javaslatot a tárcavezetőnek. A kormányhivatalnak azonban előbb kezdeményeznie kell az alkotmányellenesség megszüntetését. Ennek része, hogy elsőként törvényességi felhívással fordul az adott helyhatósághoz vagy önkormányzati társuláshoz. Ha ez eredménytelen volt, ő maga hívja össze a képviselő-testületet vagy a társulást. A kormányhivatal akkor fordul a miniszterhez, ha mindez sikertelenül zárult.

Az elfogadott módosítás szerint a felügyeletet ellátó kormányhivatalok jogsértés esetén az önkormányzati társulásokkal szemben is kiszabhatnak felügyeleti bírságot. A jogszabály azt is rögzíti, hogy a kormányhivatal vezetője kinevezheti a kötelezettségvállalásra jogosultat egy önkormányzatnál, ha legalább tizenöt napig nincs ilyen.

A május 1-jén hatályba lépő rendelkezések sarkalatos passzusokat is tartalmaznak.

Hirdetés