dunatiszakozihomokhatsagi01A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés, a Csongrád Megyei Közgyűlés és a Pest Megyei Közgyűlés döntése alapján létrejött a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács. Ez koordinálja az érintett megyei önkormányzatoknak és egyéb, a térségi fejlesztési tanács munkájában résztvevő szervezeteknek a Homokhátság vízutánpótlása érdekében végzett tevékenységét.

A három megyét érintő Homokhátság Magyarországon az éghajlatváltozástól leginkább érintett terület, ahol a talajvízszint csökkenése, a víz gazdasági és ökológiai célú hozzáférése egyre nagyobb gond - mondta a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke, Bányai Gábor. Emlékezetett: a kormány november 16-án döntött arról, hogy 1,3 milliárd forint tervezési forrást biztosít a Homokhátság komplex vízgazdálkodásának, a terület akut problémáinak a megoldásához kapcsolódó tervek elkészítéséhez.

Elindul a tervezőmunka, amelynek eredményeként az Európai Unió 2014-től kezdődő költségvetési ciklusában megnyitja a kaput egy jelentős, az itt élők életét alapvetően meghatározó program elindításához - fogalmazott Bányai Gábor. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna hozzátette: a következő időszakban a vízháztartás egyébként is kiemelt témakör lesz a Duna-program keretében. Véleménye szerint, lehetőség lesz a határ menti térségekkel is együttműködést kialakítani, hiszen az országhatárnál nem fejeződik be a probléma.

A Pest Megyei Közgyűlés elnöke Szűcs Lajos felidézte, hogy rengeteg javaslat született a Homokhátság problémáinak a megoldására eredmény nélkül. Most, a megyék összefogásával azonban ez sikertörténetté válhat.

Hirdetés