homoktovisHomoktövis-, energianád-, dohánytermesztés. Csak néhány azon ötletek közül, melyeket az önkormányzatok jól bevált módon, egymástól „ellesve” alkalmaznak - írja a szoljon.hu.

Tiszasas határában 2010 óta egy jókora földtáblán energianádat termelnek. A kicsiny település a gázfüggőséget próbálta ezzel a növénnyel megszüntetni, mint kiderült, igen sikeresen. Az önkormányzati intézmények fűtését pár éve hatékonyan és költségkímélő módon e növénnyel oldják meg.
Látva Tiszasas sikerét, egy ideig Öcsödön is foglalkoztak az energianád termesztésével. A szakszerű telepítésről és a felhasználás lehetőségeiről nemcsak Tiszasason, hanem egy erről tartott konferencián is meggyőződtek.

– Egyelőre egy hektáron foglalkozunk náddal, ennyi földterületen legalább 60–70 tonnányi növény megterem. Ebből a mennyiségből 10 tonna szárazanyag lesz, amit mi is az önkormányzati fenntartású épületek fűtéséhez használunk fel – mondta Molnár Bálint polgármester.
A fentieken túl más ötletek is születtek, melyek igen jól beváltak és hasznosnak bizonyultak.

Bár Szelevény az első volt az önkormányzatok közül, akik dohányt termesztettek, idéntől már nem az egyedüliek. Tiszapüspöki ugyanis úgy döntött, ugyancsak kipróbálják, milyen e növényt gondozni. A település (akárcsak tavaly Szelevény) egy hektáron teszi földbe a palántákat. A polgármester, Polgár István nem bíz semmit a véletlenre: már többször ellátogatott a tiszazugi községbe, hogy „ellesse” a termesztés kulisszatitkait, több szakmai egyeztetésen is részt vett a szelevényi településvezetővel.
Két éve már, hogy a túrkevei önkormányzat kezdeményezésére megalakult a Túrkevei Szociális Szövetkezet, mely gazdasági egység működése a munkaprogramhoz kapcsolódik, arra épülve biztosíthat több ember számára foglalkoztatást.

A Szociális Szövetkezet létrehozásának egyik legfontosabb célja a város önellátásának minél szélesebb körű biztosítása. Része e programnak az állattartás és növénytermesztés mellett feldolgozói tevékenység kiterjesztése is: húsfeldolgozó, savanyító, gyümölcsaszaló működtetése, valamint saját üzlet a helyi termék értékesítésére.
A túrkevei mintát szeretnék követni Tiszaszőlősön is, a kistelepülésen azonban még az út elején járnak: tíz ember kezdte meg a munkát a közmunkaprogram keretein belül március elején.
– Paprikát, paradicsomot, zellert, karalábét, uborkát, káposztát, fűszerpaprikát termelnek mintegy 2 ezer 600 négyzetméteren – mondta Kerekes András, a település polgármestere.
– A fóliakertészethez, a palántázáshoz már minden készen áll. A közmunkások napi nyolc órában dolgoznak előreláthatólag jövő év február 28-ig. Jövőre szeretnénk belekezdeni az állattenyésztésbe is, legvégső célunk pedig nekünk is az önellátás szociális szövetkezet keretein belül – tette hozzá a település vezetője.

A homoktövis-termesztés is igen népszerűvé vált az önkormányzatok körében. Besenyszögön már évek óta nagyon bíznak a növényben, és az ahhoz kapcsolódó programban a helyiek. Balogh Zoltán, a település polgármestere korábban elmondta: remélik, jó lesz a termés, a feldolgozás, felhasználás és értékesítés is megoldható lesz helyben. Mindez még több embernek teremtene munkát.
A jó példát látva most már Kőtelken is „számolnak” a homoktövissel. Március elejétől a legújabb közmunkaprogram keretében dolgoznak azok a közfoglalkoztatottak, akik a mintegy négy hektáron megvalósuló ültetvény előkészületeit végzik. Mint azt a polgármester, Lovász Tibor a témával kapcsolatban elmondta, májustól újabb húsz embernek tudnak munkát adni ebben a formában.

Csirkéért adtak káposztát Tiszasason

Nemcsak jó ötleteket lehet ellesni egymástól az önkormányzatoknak: egymással „karöltve” is lehet előre haladni. Kölcsönösen segíti egymást Tiszasas és Tiszatenyő: káposztáért felpucolt csirkét adnak egymásnak. Gyói Gábor, Tiszasas polgármestere elmondta, településük egy hektáron termelt káposztát az utóbbi év során, két részletben. A második ütemben megtermelt káposzta egy részét elcserélték csirkéért, amit viszont a tiszatenyőiek neveltek fel. A huszonöt mázsányi káposzta pontosan ötven felpucolt csirkét ért. Gyói Gábor hozzátette, a cserepartner kitett magáért: a baromfikat nemzetiszín szalaggal kötöttek át, úgy adták át.

Hirdetés