tv0A zalai település 3 hitelezőjével szemben 35 millió forintos tartozást halmozott fel, sikerült megegyezni.

 

A hitelezőkkel történt megegyezéssel lezárult a Zala megyei Salomvár adósságrendezési eljárása, amelyet azért kellett elindítania az önkormányzatnak, mert nem tudta kifizetni a korábbi körjegyző bűncselekménye miatt kirótt, mintegy 28 millió forintos kártérítés összegét.

Árvay Sándor (független) polgármester az MTI-nek nyilatkozva szerdán elmondta, az adósságrendezési eljárás elindítását azért kezdeményezte Salomvár önkormányzata még tavaly áprilisban, mert a település korábbi jegyzője 2002-ben felhatalmazás nélkül kötött megbízási szerződést egy vállalkozással idősotthon tervezésére.

Ennek kapcsán a jegyzőt közokirat-hamisítás miatt jogerősen elítélték, de mint munkáltatót az önkormányzatot perelte be a vállalkozás. A cégnek jogerősen - a már tíz évre számolt kamatokkal növelve - mintegy 28 millió forint kártérítés járt, ezt azonban a település nem tudta kifizetni.

Az adósságrendezési eljárás során készült felmérés szerint Salomvár három hitelezőjével szemben összesen 35 millió forintos tartozást halmozott fel, a legjelentősebb összeg a pernyertes cégnek járt, de folyószámlahitele és önkormányzati tartozása is volt a településnek. A rendezésről a TM-Line Zrt. mint pénzügyi gondnok közreműködésével született meg a megállapodás.

Salomvár önkormányzata három év alatt évente egy-egy millió forintot fizet a pernyertes Szeánsz Kft. számára, továbbá egy szolgálati lakást, hét házhelyet, illetve kisajátítandó és értékesítendő ingatlanok vételárát adja át a cégnek. Az önkormányzat ezen túlmenően a Szeánsz Kft.-re engedményezi az egykori jegyzővel szembeni kártérítési igényét is, annak behajthatóságáért azonban nem vállal felelősséget.

A polgármester elmondta még: a település az OTP Banknak 6,2 millió forint folyószámlahitel megfizetésével tartozik, de ezt reményei szerint a kormány az adósságkonszolidációs program keretében rendezi, hiszen ötezer lakosnál kisebb településről van szó. A vállalás szerint a harmadik hitelező, Zalacséb önkormányzatával szemben fennálló, csaknem 800 ezer forintos tartozását Salomvár a jövő év végéig fizeti ki.

Hirdetés