Paláncz György (Fidesz-KDNP) tanácsnokot választotta meg soron kívüli ülésén harmadik alpolgármesternek a békéscsabai közgyűlés. A titkos szavazáson a jelen lévő 15 képviselő közül – egy tartózkodás mellett – 14 támogatta a jelölését.


Paláncz György 42 éves; politológia és magyar-történelem szakos tanári végzettsége van; időközi választáson lett a békéscsabai közgyűlés tagja, amelyet azért írtak ki, mert Herczeg Tamás a Fidesz országgyűlési képviselője lett 2018-ban. 371 szavazatot kapott, amivel megelőzte a 319 voksot kapó független Körömi Jánost. A Békéscsabai Szakképzési Centrum Széchenyi István Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Technikum és Kollégium igazgatója; a Békéscsabai Előre Női Kézilabda Sportegyesület elnöke.

Paláncz György elmondta, megtiszteltetés számára a feladat, amelyet elődjéhez, Hanó Miklóshoz hasonló elkötelezettséggel és alázattal fog végezni.

Paláncz Györgyöt a decemberi közgyűlésen már jelölte alpolgármesternek Szarvas Péter (Hajrá Békéscsaba Egyesület) polgármester, az ülés utáni nyilatkozatokból azonban kiderült, hogy sem a városvezető – aki jelölte őt –, sem a polgármester képviselőcsoportja, a Hajrá Békéscsaba-frakció nem támogatta akkor a megválasztását.

A kérdés a februári közgyűlésen is felmerült, a Békés Vármegyei Kormányhivatal ugyanis levélben hívta fel az önkormányzat figyelmét arra, hogy jogszabálysértő állapot áll fenn Békéscsabán, mivel a közgyűlés szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint három alpolgármestert kell választani; Hanó Miklós (Fidesz-KDNP) múlt szeptemberi halála óta pedig nincs harmadik helyettese a polgármesternek.

Akkor az szmsz-t szerették volna módosítani, kiegészíteni azzal, hogy „legfeljebb három” alpolgármester szerepeljen benne. Ezt azonban a Fidesz-KDNP tagjai elutasították, a két MSZP-s és a DK-s képviselő pedig tartózkodott, így nem lett meg a szükséges többség a módosításhoz.

Pénteken a közgyűlés módosította az szmsz-t is, ezúttal nem az alpolgármesterek számát változtatták meg, hanem a jogállásukat. Megszavazták, hogy legfeljebb egy társadalmi megbízatású alpolgármestere is lehessen a megyei jogú városnak; Paláncz György így látja el a munkát.

A rendelet módosítása értelmében Paláncz György oktatási ügyekért felelős tanácsnoki, bizottsági elnöki és tagsági, valamint részönkormányzati tagsági megbízatása megszűnik.

Az ülés végén Szente Béla (Fidesz-KDNP) azt mondta, „decemberben ezt a lépést a közgyűlés megtehette volna”, és akkor Paláncz György az elmúlt három hónapban is segítette volna az önkormányzat munkáját.

Opauszki Zoltán (Fidesz-KDNP) tanácsnok azt mondta, az lényeg, hogy „a jogszerűség biztosítottá vált”.

Szarvas Péter megjegyezte: ezt a döntést decemberben nem tudták volna meghozni, mert akkor főállású alpolgármesterről szavaztak. Ismét hangsúlyozta, véleménye szerint „az önkormányzat jogszerű működése eddig is fennállt”.

A közgyűlés még elfogadta 14 igen, 1 nem szavazat mellett, hogy Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója legyen a Békéscsabai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője is, Balla Ferenc eddigi vezető ugyanis felmondott.

Hirdetés