csatornaA következő két évben 400 milliárd forintot fordít az ország hazai és uniós forrásokból arra, hogy valamennyi 500 lakosúnál nagyobb településen elkészüljön a csatornahálózat - jelentette be Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár Csongrád megyében, erről a napi.hu számol be.

Két évnyi megfeszített munkára van szükség, ahhoz, hogy az ország teljesítse az 500 lakosúnál nagyobb települések szennyvízhálózatának kiépítését kötelezővé tevő uniós előírást - mondta a politikus Kovács Sándor csanádpalotai és Galgóczkiné Krobák Mária kövegyi független polgármester társaságában a két települést összekötő út egyik kereszteződésénél tartott sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár közölte: a kormány számba vette azokat a településeket, ahol a szennyvízhálózat fejlesztésére van szükség, és döntött arról, hogy ezekhez a beruházásokhoz pályáztatás nélkül biztosít támogatást.

Lázár János bejelentette, döntés született arról, hogy a kormány 240 millió forint kiegészítő támogatást nyújt a Csanádpalotán jelenleg folyó - 1,25 milliárd forintos - szennyvízcsatorna-beruházáshoz, ezzel jelentősen csökkentve a kisvárosban lakók által fizetendő önrész nagyságát.

Az államtitkár úgy fogalmazott, minden kormánynak külön figyelmet kell fordítani az ország keleti részén található településekre, amelyek lemaradása látványos. A 2007 és 2013 közötti uniós fejlesztési források zöme a fővárosba és a Dunántúlra érkezett, az Alföld és a keleti országrész kevés támogatáshoz jutott. Hozzátette: a kormány ezt szeretné kompenzálni 2014 és 2020 között.

A politikus közölte, Kövegy és Csanádpalota között 100 millió forintból kerékpár út épül. Az M43-as autópálya 2015 első felére tervezett átadása után pedig felújítják a két települést összekötő utat is, amely a nagylaki határátkelő felől érkező, illetve a sztrádaépítéshez kapcsolódó forgalom miatt rossz állapotban van.

Hirdetés