tuzifaAz elmúlt, de alaposan megnyúlt télen 1 milliárdot szántak a szociális tűzifa programra, de az igény 3,5 milliárd forintnyi volt 1625 önkormányzat részéről. Az igényelt 232 ezer erdei köbméter helyett csak 63 ezret tudtak kiosztani – írja a Világgazdaság.

 

A Belügyminisztérium összesen 1 milliárd forint támogatást különített el az elmúlt télen szociális tűzifa-támogatási programjának finanszírozására – közölte a parlament honlapján Pintér Sándor. A belügyminiszter Szél Bernadett független képviselőnek írt válaszában közölte, hogy 1390 önkormányzat 2000 forint/ köbméter plusz áfa önrész és a szállítási költség összegének biztosítása mellett juthatott kedvezményes áron tűzifához. Ezen felül a legrászorultabb települések közül 235 önkormányzat a szállítási költség összegének biztosítása mellett használhatta fel a támogatási összeget.

Az igény egyébként 3,5 milliárd forintnyi volt 1625 önkormányzat részéről. Az igényelt 232 ezer erdei köbméter (1,7-szerese a köbméternek) helyett így csak 63 ezret tudtak elosztani. Így az igényfelmérés alapján a támogatást az 5 ezer lélekszám alatti településekre korlátozták. A lakosságszámot a lakásfenntartási támogatásban részesülők arányához vetítve sávos elosztást alkalmaztak.

Ahol a támogatásban részesülők aránya például több mint 20 százalék volt, ott az igényelt mennyiség 45 százalékára volt jogosult az önkormányzat. Ahol a támogatásban részesülők aránya már csak 0 és 5 százalék között volt, ott már csak az igényelt mennyiség 10 százalékára volt jogosult a település. Egyes önkormányzatok sérelmezték, hogy kevesebb tűzifa jutott, a Somogy megyei Bőszénfának például mindössze két köbméter, amelyről le is mondtak.

2011-ben 456 önkormányzatnak 858 millió forint értékű tűzifa jutott. Ez 54,7 ezer erdei köbmétert jelentett 14 ezer forint plusz áfás áron.

Hirdetés