starjan„A város már a tanácsi rendszerből adósságállománnyal lépett át az önkormányzati rendszerbe, ezt görgettük éveken keresztül” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Salgótarján polgármestere. Székyné Sztrémi Melindát választották meg a XX. polgármesteri randevú keretében idén az év polgármesterének egy internetes szavazás során. Székyné elmondta, hogy a 2006–2010-es időszakban egyre több feladatot kaptak, amihez nem volt forrásuk, ez is tovább növelte az adósságot. Az állam végül 3,2 milliárd forintot vállalt át az adósságkonszolidáció során, mely főleg működési és fejlesztési hitelekből állt össze.

Az utóbbi négy évben az államtól további 3,2 milliárd forintot kaptak extra támogatásként. A 38 ezres lélekszámú város a 2014–2020-as uniós pénzügyi ciklusban mintegy 8,6 milliárdos támogatást kap majd fejlesztésekre. Székyné elmondta, hogy eredetileg 5 milliárdot kaptak volna, ezt komoly érdekérvényesítéssel sikerült feltornászni. Így az egy főre jutó uniós források tekintetében a dobogón vannak Magyarországon.

Az előző ciklusban 614 millió forintos kiemelt támogatást kaptak a magyar-szlovák Novohrad–Nógrád Geopark fejlesztésére, amiből a látogatóközpontot építették ki. 350 milliót kaptak a bölcsődepályázaton (az egyetlen megyei jogú város volt, ahol egy ideig nem működött bölcsőde), ugyanekkora összeget, 50 milliós önerő mellett a közvilágítás fejlesztésére. A polgármester elmondta, hogy az adósságkonszolidáció után saját forrásból 300 milliót tudnak fordítani a belterületi utak fejlesztésére.

„A gazdaságfejlesztési programunk központi eleme a barnamezős rozsdaterületek rehabilitása” – hangoztatta Székyné. Ezek még nincsenek önkormányzati tulajdonban, felvásárolnák a területeket, hogy új iparterületeket, szabad vállalkozási zónákat hozzanak létre. „Főként a vasútvonal mentén vannak rettenetesen elhanyagolt területek, van, amelyiknek még a gazdája sem ismert” – mondta a polgármester. A tudásalapú iparra helyeznék a hangsúlyt, főként a járműipari beszállítói ágazatra. „Szeretnénk a Kecskemét, Budapest, Miskolc járműipari blokkba tartozni” – mondta Székyné. Jelenleg Salgótarjánban van a Salgglas szélvédő gyár (például a Bentley és az Audi beszállítója), a Mitsuba ablakemelőket gyárt, és autóhangszórókat is készítenek a városban. Létrehoznának egy járműipai klasztert, amire az oktatást, a műszaki szakképzést is építenék. „Tárgyalásaink vannak az óbudai és a gödöllői egyetemmel, hogy felsőfokú képzést helyeznének ki Salgótarjánba” – mondta a polgármester.

Székyné elmondta, hogy a mintegy 10 milliárd forintos éves költségvetéssel rendelkező városnak 1,5 milliárdos bevétele van az iparűzési adóból. A válság alatt ez nem csökkent, az utóbbi években pedig évi 20–30 millió forinttal emelkedett. Székyné 2006 óta Salgótarján polgármestere, 2007-ben lépett be a Fideszbe. „Legbüszkébb a fiataloknak létrehozott ösztöndíjrendszerre vagyok és arra, hogy újraindult a 106 éves múltra visszatekintő öblösüveggyártás Salgótarjánban" – mondta az év polgármestere.

Hirdetés