ikszBodaszőlőn adott át új integrált közösségi szolgáltató teret (IKSZT) Halász János kultúráért felelős államtitkár 2013. május 17-én. A beruházás összesen 48 431 666 forintos állami támogatásból valósult meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Az IKSZT olyan többfunkciós szolgáltató központ, mely közösségi térként lehetőséget nyújt az adott településen különböző programok szervezésére, képzések, rendezvények megtartására, és teret ad a vidéki emberek mindennapi életét támogató szolgáltatásoknak.

Az intézményeknek nagy szerepe van a vidék közösségmegtartó erejében. Eddig összesen 635 darab IKSZT részesült európai uniós működési támogatásban, összesen 27 milliárd forint értékben. A támogatás főképpen azoknak az 1000 fő lakosságszám alatti falvaknak adható, amelyek számára az intézményfenntartás és a közszolgáltatások biztosítása pénzügyi szempontból nagy teher. Pozitívum, hogy az ebből a támogatási összegből megnyíló intézményeknek legalább egy munkavállalót kell alkalmaznia, így a központok új munkahelyekkel is hozzájárulnak a vidéki foglalkoztatottság helyzetének javításához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális államtitkársága külön támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy az IKSZT-k megfelelő programokkal szolgálják a közösségi művelődést. Ennek köszönhetően 2011 és 2013 közt 700 millió forintos kerettel külön pályázatot indított a többfunkciós épületek, így az IKSZT-k programfejlesztési céljaira. A legfőbb cél, hogy a támogatást elnyert intézmények a vidék kulturális alapú, a közösségekre épülő társadalmi, gazdasági fejlődésének motorjai és központjai legyenek – hangsúlyozta az államtitkár a megnyitón.

(OrientPress Hírügynökség)

Hirdetés