csatornaEnnyit spórolhattak volna meg a polgármester szerint a falusiak, ha a nyár közepén átadott csatornát már karácsonykor használhatták volna. De nem tudták, mert egy papír hiányzik – írja a Hír24.

Csór polgármestere kereste meg a Hír24-et, hogy elpanaszolja, bár van csatornájuk, sok százmillió forintos támogatásból, mégsem tudják használni.

2013 július közepén adták át a faluban az építkezést. Ekkor, mint Csete Krisztián fogalmazott: a 2006-ban kezdődő folyamat nagyszerű állomásához érkeztek el. Mindenki boldog volt, várták, hogy használhassák. Mert a csatorna üzemelésre készen állt. És azóta is úgy áll.

A szennyvízdíjat még nem hagyták jóvá

Ahhoz, hogy használhassák a csatornát, jóvá kell hagyatni a szennyvízdíjat. Ez az, ami még hibádzik. Pedig a polgármester szerint a Bakonykarszt Zrt., mint leendő üzemeltető időben elindította a szükséges hivatalos kérelmeket. Még májusban beküldték az üzemeltetési engedélyre irányuló beadványt az Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz (MEKH). Erre november elején meg is kapták a választ, vagyis a működési engedélyt.

Szintén ez a hivatal vizsgálta az üzemeltetésért szedett leendő köbméterenkénti szennyvízdíjat. De itt már a polgármester szerint az ügyintézési határidőket jócskán túllépték (többszörösen is). Ezért ott tartanak, hogy még ma sem tudja az 1900 fős település használni a több mint 600 millió forintos forrásból megépült rendszert, amihez 440 millió forint EU-s pénzt kaptak. Pedig szóltak már az országgyűlési képviselőjüknek is.

Állítólag hetek óta ott pihen aláírásra várva egy papír a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban (NFM). Azért állítólag, mert Csete Krisztián semmi biztosat nem tud. S azt írta, senki sem tudja neki megmondani, konkrétan miért áll az ügyük. Vagy ha nem is áll, akkor miért végez valami felismerhetetlenül lassú mozgást. Megkíséreltük kideríteni.

Folyamatban van

A MEKH-nél megkeresésünkre azt írták, hogy a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény szerinti eljárás ügyintézési határideje 45 nap. Azonban ebbe a határidőbe nem számítanak bele a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló  törvénybe foglalt időtartamok, pl. a „tényállás tisztázása”. Hogy ez a rejtélyes megfogalmazás mit is jelent, azt bővebben nem fejtették ki.

Azonban azt megjegyezték, hogy bár a benyújtott kérelmet részletesen és teljes körűen alá kell támasztani, ez sok esetben nem történik meg. A hivatal által közzétett ajánlás ellenére sem. De hogy a konkrét esetben ez volt-e a baj, azt nem írták. Még annyit tettek hozzá, hogy az eljárás lezárása érdekében a MEKH megtette a szükséges intézkedéseket. S ha lezárult az eljárás, akkor a határozat online is elérhető lesz. De hogy ez mikorra várható, azt nem közölték. 
A polgármester egyébként azt írta, tudomása szerint a Bakonykarszt mindent „alátámasztott”, amit kellett.

Nyugodtan használhatnák?

A minisztérium szerint viszont nincs itt semmi gond. Hiszen a bekötések kiépítése, a műszaki átadás-átvétel megtörtént, a rendszer vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkezik. Így az NFM úgy látja, a csatornahálózat használatának a jogszabályok és a műszaki kiépítettség oldaláról nincs akadálya.

Ami valljuk be, elég érdekes szituációt eredményezne. Egy olyan szolgáltatást, aminek nincs ára.

Megkérdeztük a polgármestert, mit szól ehhez. Azt írta, a minisztériumban ezek szerint azt képzelik, hogy a szolgáltató majd elkezd úgy tevékenykedni, hogy nem kap érte díjat. Mert nincs jóváhagyva a díj. Vagyis a szolgáltató hitelezzen a lakosságnak. Aztán meg, mikor végre meglesz, hogy mennyi díjat szedhet, azt meg egyben ráterheli a az emberekre? Ez szerinte nem járható út.

A MEKH-től kértek még adatokat

Az NFM még arról tájékoztatott minket, hogy a víziközmű-szolgáltatástól szóló törvény alapján folyamatban van a (korábban nem nyújtott) víziközmű-szolgáltatási díj megállapítása. Elismerték, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az alkalmazható díj jóváhagyását kérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.

A felterjesztésben foglaltak elbírálásánál pedig a minisztérium a saját megfogalmazása szerint a lehető legteljesebb körű információk beszerzésére és mérlegelésére törekedett. Ennek részeként pedig nem elégedett meg azokkal az adatokkal, amiket a MEKH eredetileg benyújtott, hanem újabb információkat kért a hivataltól.

Mikor lesz meg a jóváhagyás a díjra?

Arra a kérdésünkre viszont, hogy meddig kell még várni a díjmegállapítás jóváhagyására nem reagált a minisztérium. És arra sem, hogy más települések is járnak-e hasonló cipőben.

A Bakonykarszt Zrt-nél is érdeklődtünk, átlagban mennyi ideig tart a szolgáltatási díjak jóváhagyása. Radács Attila műszaki igazgató azonban úgy tájékoztatott minket, hogy ilyen ügyük még nem volt. Így az engedélyeztetés időigényéről sincs információjuk. De hangsúlyozta, a törvényben meghatározott rend szerint jártak el a kérelmek beadásánál.

Sokat vesztettek vele

A polgármester szerint azzal, hogy az emberek nem tudják használni a teljesen működőképes rendszert, mindnyájan sokat vesztettek. Például azért, mert a csatornára 5 éves garanciát kaptak, s ebből lassan 1 év lepereg úgy, hogy még nem használták élesben a rendszert.

De anyagilag sem jártak tól jól. Mert állítása szerint a lakosság naponta 100 ezer forintnyi összeget fizet ki összesen Csóron szippantásra. Úgy gondolja, ha a hivatalok prioritásként kezelték volna az engedélyezést, akkor már karácsonyra meglett volna a jóváhagyás az árra, vagyis a használatra. Ezzel becslése szerint 7 millió forintot spórolhattak volna meg az érintettek. Vagyis egy kicsivel kevesebbet, mert akkor már fizetni kellett volna a csatornadíjat. Szóval úgy 6 millió forinttal költhettek volna kevesebbet.

Nem erre számítottak

Csete Krisztián azt is megemlítette, a falusiak nagyon csalódottak. Azt mondják, minek fejleszteni, ha úgysem kapnak rá engedélyt, hogy használják. Romlott az önkormányzat megítélése is. Az emberek azt mondják: a polgármesterék semmit nem tudnak elintézni.

Mostanára bizalmatlanok lettek a faluban lakók. Már olyan hír is szárnyra kapott, hogy biztosan rossz a csatorna, azért nem használhatják. Hiába tájékoztatták a lakosságot, hogy nem helyben van a gond, egyre kevésbé hisznek nekik – jegyezte meg keserűen a polgármester.

Hirdetés