parlament01Módosította az országgyűlés a kormányablakok kialakításával, valamint a kormányhivatalok működésével összefüggő törvényeket. A törvénycsomag azt is tartalmazza, hogy az önkormányzatok által kiszabható közigazgatási bírság összege magánszemélyeknél legfeljebb kétszázezer forint, jogi személyeknél pedig legfeljebb kétmillió forint lehet.

Január 1-jétől az eljárás ideje harmincról huszonegy napra csökken, a kormányablakokban a jelenleginél több ügyet is el lehet majd intézni

Családi pótlék vagy TAJ-kártya igénylésekor a kormányablaknál elég lesz egy példányban benyújtani a kérelmeket, és egyszerűsödnek a nemzetközi jogsegéllyel kapcsolatos szabályok is. A változtatás értelmében az anyakönyvi kivonat már a legközelebbi anyakönyvvezetőnél is átvehető.

Nem kell illetéket fizetni azoknak a személyi okmányoknak a pótlásakor, amelyek bűncselekmények során rongálódtak meg, vagy vesztek el. A pótolt papírokat az eredeti kártyák érvényességével állítják ki.

A jogszabály módosít a kedvezményes honosítás szabályain is. Lehetővé teszi, hogy az állampolgári eljárással kapcsolatos beadványok a kormányablakoknál is benyújthatóak legyenek. Az ingatlan-nyilvántartási törvény módosítása értelmében a hiteles tulajdonilap-másolat és térképmásolat kiadására is lehetőség lesz a kormányablakban.

A jövőben a járási hivatalvezetőkkel szemben a fegyelmi eljárást a kormánymegbízottak folytatják le, nem a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Hivatalvesztésnél is ők tesznek javaslatot a tárca vezetőjének.

Hirdetés