ngmRémhírnek nevezte a kormányszóvivő, hogy a kabinet nem szándékozna kifizetni az önkormányzatoktól átvett adósságállományt. Giró-Szász András hétfőn, az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: szerdán kerül a kormány elé a Nemzetgazdasági Minisztérium előterjesztése az adósságrendezésről.

A kormányszóvivő rémhírterjesztőknek nevezte azokat, akik az átvett adósság ki nem fizetéséről beszélnek. Más kérdés, hogy a kormány, élve pozíciójával és politikai mozgásterével, mindig is igyekezett a legjobban megvédeni a magyar állam, a magyar nemzet és a magyar állampolgárok érdekeit - tette hozzá.
Kifejtette: amikor a kormány átvállalta az adósságot, világossá tette, hogy könnyebb alkupozícióba kerül a bankokkal szemben azáltal, hogy nagy tömegű adósság van a kezében.
Giró-Szász András szerint ez a helyzet a bankoknak is kedvezőbb, az önkormányzatoknál kihelyezett hitelek jelentős része ugyanis veszélyeztetett kategóriába esett, amelyben a visszafizetés esélye alacsony. A bankok könyvei szerint ez sokkal jobb hitel – tette hozzá.
A kormányszóvivő szólt azokról a stratégiai megállapodásokról is, amelyeket előbb a Coca-Colával, majd a Richter Vegyészeti Gyár Nyrt.-vel kötött a kormány munkahelyek megőrzése és létrehozása érdekében. Hangsúlyozta: további négy hasonló megállapodást tervez a kabinet, többek között autóipari cégekkel. 
Orbán Viktor október 27-én, a Fidesz által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című rendezvényen jelentette be, hogy az állam 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át 1956 önkormányzattól. Közölte: az ötezernél kevesebb lakosú települések adósságát teljes mértékben átvállalja az állam, az ötezer lakosúnál nagyobbak adósságállományának pedig egy részét.

Hirdetés