bErős vidék nélkül nem lehet erős Magyarországot teremteni - hangzott el a Magyar Önkormányzatok Szövetségének balatonlellei konferenciáján. A mezőgazdaságban és az önellátásban hatalmas lehetőségek rejlenek - hangsúlyozták a polgármesterek. Ennek szellemében akad olyan falu, amely saját zöldség feldolgozóüzemet hozott létre. A településvezetők azonban arra is felhívták a figyelmet: módosítani kell a jelenlegi feladatfinanszírozási rendszeren, az ugyanis a kisebb helyhatóságok nagy részét hátrányosan érintette.

10 év alatt közel 100 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól - hangsúlyozta a Magyar Önkormányzatok Szövetségének főtitkára. Pelyhe József hozzátette: az új feladatfinanszírozási rendszerben is vannak hibák, a szervezetek és a polgármesterek ezekre szeretnék felhívni a kormány figyelmét

Pelyhe József, szakmai titkár, MÖSZ:
- Minden településen más típusú nehézségek vannak, minden település más kihívások előtt áll, tehát ezt csak olyan módon lehet megtenni, hogy ezeket a sajátosságokat figyelembe veszik. Amennyiben ezeket nem veszik figyelembe, akkor alakulhatnak ki olyan anomáliák, amelyekről mi is kaptunk visszajelzést a településvezetők részéről és amelyek a közfeladatok ellátását nehezítik meg.

Több polgármester is arra panaszkodott, hogy hiába takarékoskodtak és gazdálkodtak hitel nélkül az elmúlt években, most sem könnyebb a helyzetük.

Schranz Istvánné, polgármester, Ozora:
- Jobban járt az, aki nagyokat álmodott, aki nagy beruházásokat csinált, felvette rá a hitelt gond nélkül fejlesztett olyan feladatokat is, amely nem is közfeladatot lát el. S, senki meg nem kérdezte tőle, hogy te ezt miért vetted fel vagy miért csináltad, kifizették és most él mint Marci hevesen, mi pedig még mindig forintos gondokkal küzdünk, mert az átalakított finanszírozás nem szerencsés ránk.

A kormány több mint 40 milliárd forintot különített el a problémára orvoslására. Azt ígérik, idén felülvizsgálják és jövőre már az igényekhez szabják a finanszírozást. A polgármesterek a nehézségek ellenére úgy vélik: a vidék kitörési pont lehet. Ehhez azonban a mezőgazdaság fellendítésére és önellátására van szükség.

Pelyhe József, szakmai titkár, MÖSZ:
- Ahol sikerül a polgármesternek valódi menedzserként odaállni a település élére és elindítani olyan folyamatokat, amelyek akár az állattenyésztés, akár a növénytermesztés, helyi üzemek létrehozása és a helyi piacra való termelésben próbálnak segítségre lenni, ott valóban fellendülhet ennek az ereje és még ha egy kezdeti stádiumú is, de egy megtartó erő lehet a településeken.

Jó példák már most is akadnak: a Tolna megyei Ozorán egy feldolgozóüzemet hoztak létre, ide kerülnek a helyben megtermelt zöldségek. Munkát adva ezzel a helyi romáknak.

Schranz Istvánné, polgármester, Ozora:
- Ha dolgozik ez a leszakadt hátrányos réteg, akkor nemcsak ő lehet nyugodt, hogy biztos megélhetése van, hanem a szomszédjának is.

A vidéknek ugyanis csak akkor lehet megtartó ereje, ha munkát, megélhetést és biztos jövőt tud kínálni az embereknek. Ez pedig nemcsak a vidék, hanem a nemzet felemelkedését is elhozhatja.

(Somogy TV Híradó)

Hirdetés