130 igen, 11 nem és 37 tartózkodás. Elhalasztotta a parlament a postatörvény módosításáról szóló javaslat zárószavazását a keddi plenáris ülésen, amelynek értelmében nem csak a kistelepüléseken, a városokban is bezárhatnak postákat, köztük Budapesten is.


A korábbi törvény szerint a Postának 25-ezernél nagyobb népességszámú településeken 25-ezer lakosonként legalább egy postahelyet kellett működtetnie.

Az új törvény értelmében a Postának már csak 30-ezernél nagyobb népességszámú településeken kellene 30-ezer lakosonként legalább egy postahelyet biztosítania.

A Posta elvileg saját belátása szerint dönthet másképp is, de az új törvény lehetővé tenné, hogy a 66 budapesti posta helyett már csak 55-öt működtessenek. Ezidáig 112 posta volt Budapesten.

Tavaly október végén 364 posta működésének szüneteltetésére kényszerült a vállalat, ebből januárban csupán 45 nyithatott ki újra önkormányzati segítséggel. 1200 munkavállalót is elbocsátottak, a maradóknak pedig jócskán infláció alatti, 10 százalékos béremelés jutott.

Dr. Fónagy János gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes Vadai Ágnes, DK-s képviselő írásbeli kérdésére válaszolva korábban azt írta, a „módosításból nem következik sem a kistelepülések postáinak bezárása, sem pedig az, hogy a nagyvárosok felvételi szolgáltatásokat ellátó állandó postai szolgáltatóhelyeinek száma csökkenne”.

(Mérce.hu)

Hirdetés