temeto01A parlament keddi döntésével 2015-re halasztotta a szociális temetés bevezetését, két héttel annak tervezett hatályba lépése előtt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium szerint az önkormányzatoknak szükségük van még egy évre az adminisztráció felkészítéséhez. A fővárosi MSZP szociális közétkeztetésre fordítaná a költségvetésben a halasztás miatt felszabaduló pénzt.

Az országgyűlés szeptemberben úgy módosította a temetkezésről szóló törvényt, hogy 2014. január 1-jétől az elhunytak hozzátartozói szociális temetést kérhetnek az önkormányzattól. Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen ad sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó vállalja, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben.

Ha a haláleset kórházban történt, vagy az elhunytat felboncolták, az intézmény készíti elő a holttestet a temetésre. A szabályozás alapján a fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre. Ha a hozzátartozó szociális temetést igényelt, de nem tudja teljesíteni az említett feladatokat, az önkormányzat közköltségen temetteti el az elhunytat. Ez esetben a temetési költségek hagyatéki teherként érvényesíthetők.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter múlt pénteken nyújtotta be a fejlesztéspolitikával összefüggő törvények módosítását célzó javaslatát. Az indítvány egyik pontja indoklás nélkül 2015. január 1-jére halasztja a szociális temetés bevezetését. A törvényt az országgyűlés kivételes sürgős eljárásban fogadta el.

A Fidesz szóvivője, Selmeczi Gabriella közlése szerint azért halasztották el a szociális temetés bevezetését a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérésére, mert a szaktárca közölte: az önkormányzatoknak szükségük van még egy évre az adminisztráció felkészítésére. Lendvai Anna fővárosi szocialista képviselő kétségbe vonta a Fidesz szóvivőjének magyarázatát, szerinte a kampány miatt nem vállalták a botrányt, amelyet a rokonuknak sírt ásó emberekről megjelenő fotók keltettek volna.

Az MSZP arra szólítja fel a főváros vezetését, hogy a Budapest költségvetésében a szociális temetés elhalasztása okán felszabaduló 150 millió forintot szociális közétkeztetésre fordítsa. Az ellenzéki párt alelnöke és fővárosi frakcióvezetője, Horváth Csaba azt mondta: az összegből Budapest öt pontján, összesen napi 2300 adag meleg étel osztható ki egészen március végéig, ami jelentős segítség lenne a főváros szegényei számára.

Hirdetés