Az energiahatékonyság javítását szolgáló programra az idén 500 millió forint keretösszeget ad a város saját bevételeiből.


A jó hírt bejelentő Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester egy vénkerti felújítandó panelház előtt mondta el, hogy a pályázat keretében nyílászárók energia-megtakarítást eredményező cseréjére, homlokzatok és födémek hőszigetelésére, illetve liftek energia-megtakarítást jelentő cseréjére igényelhetnek támogatást az iparosított technológiával épített, társasházként működő lakóépületek lakóközösségei, valamint a debreceni székhelyű lakásszövetkezetek.

A támogatás mértéke az elszámolható bekerülési költség 25 százaléka, de legfeljebb lakásonként 750 ezer forint. A panelprogramot az elkövetkező években is folytatják, az ideihez hasonló támogatási összeggel.

A városi közgyűlés elé csütörtökön kerülő, a panelprogram támogatásáról szóló előterjesztést a legnagyobb képviselőcsoport, a Fidesz-KDNP frakció támogatja – közölte a sajtótájékoztatón Papp Viktor frakcióvezető. Debrecenben több mint 25 ezer panellakás van, a teljes lakásszám csaknem egyharmada – mondta –, ezek 24 százalékát újították fel eddig a korábbi panelprogramok keretében. A korábbi felújítások tapasztalatai szerint a nyílászárók cseréjével és a hozzá kapcsolódó homlokzati, illetve födémszigetelésekkel 18-20 százalékos energiamegtakarítás érhető el, de ha ezekkel egyidejűleg a fűtést is korszerűsítik, a megtakarítás elérheti az 55 százalékot.

A panelprogramra június 1-től december 31-ig lehet pályázni, az elbírálás folyamatos lesz. A pályázattal kapcsolatos dokumentumokat a www.panelprogram.debrecen.hu felületről tölthetik le az érdeklődők.

Hirdetés