sesztak oszkarSzabolcs-Szatmár-Bereg megye 108 településén befejeződött a több mint hétmilliárd forint értékű hulladéklerakó-rekultiváció. A lerakókat át is adtak utógondozásra az érintett települési önkormányzatoknak. A megyében még ötven olyan régi hulladéklerakó-telep található, amely rekultivációra vár.

A környezetvédelmi beruházás az Európai Unió 100 százalék arányú pályázati támogatásából, 7 milliárd 49 millió forintból valósult meg - közölte Seszták Oszkár, a megyei önkormányzati közgyűlés elnöke, aki egyben a térségi szilárdhulladék-gazdálkodási társulás elnöke is. A korábban nagy környezeti terhelést jelentő régi hulladéklerakó-telepek ártalmatlanítása másfél hónappal az április 30-i határidő előtt fejeződött be. A munkálatokat a Közgép, a KE-VÍZ 21 Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft., valamint a Strabag-MML és a Depona Plusz Kft. alkotta konzorciumok, illetve egy térségben a Strabag-MML Kft. egyedül végezte.

Az ártalmatlanítás után a lerakók területét őshonos növényekkel telepítették be, a későbbiekben az utógondozást végző önkormányzatok úgynevezett monitoring kutak ellenőrzései alapján figyelik majd, hogy környezetkárosítás ne történhessen. Seszták Oszkár az MTI kérdésére elmondta, hogy Szabolcsban még rekultivációra váró ötven régi hulladéklerakó-telep rendbe tétele a tulajdonjog rendezetlensége miatt odázódik el. A közelmúltban 31-32 lerakó tulajdonjogát sikerült rendezni, így pályázati lehetőségre várnak, hogy a rekultivációs munkálatokat azoknál is elvégezhessék.

A nyíregyházi hulladéklerakó-telep esetében pedig kisajátítással sikerült a tulajdonjogot rendezni, így ott megkezdődtek a rekultivációs munkálatok egy korábban elfogadott több mint 1,5 milliárd forintos pályázati támogatásból.

Hirdetés