Januártól már az ország felén a Nemzeti Vízművek Zrt. felel a víziközmű-szolgáltatásért.


Az integrációval érintett területeken javul az ellátás biztonsága, nő a szolgáltatások színvonala és megteremtődik a feladatot ellátó szervezetek gazdasági stabilitása – mondta V. Németh Zsolt, az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán. Tavaly 844 önkormányzat döntött úgy, hogy átadják az ellátási felelősséget, illetve az ehhez kapcsolódó víziközművagyont, és csatlakoznak az állami szolgáltatók köréhez.

Az államtitkár kiemelte, hogy a korábbi szervezeti integrációk során a műszaki integráció nem történt meg, most lehetőség van erre. A hálózati vízveszteség csökkentése érdekében rekonstrukciós programot indítanak, a rekonstrukciós feladatok megvalósítását előkészítő tervezéshez támogatást adnak az érintett víziközmű-szolgáltatóknak. Példaként említette, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében két szolgáltató is van, ahol 50 százalék körüli a hálózati vízveszteség, tehát a kitermelt víznek a fele nem jut el a fogyasztókig. A rendszerek összekötése lehetőséget teremt az energiatakarékosságra is, a víz árában ugyanis csaknem 40 százalék az elektromos energia ára. Ha a vízveszteséget csökkentik, akkor az erre eső energiát is meg lehet spórolni – mutatott rá.

A Nemzeti Vízművek Zrt. a vis maior helyzetek kezelése érdekében létrehozza az állami tulajdonban lévő víziközművek közös raktárbázisát. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy nem szeretnék megszüntetni a kapcsolatot az önkormányzatokkal azután sem, hogy átadták az ellátást, ezért a Nemzeti Vízműveken belül minden szolgáltatónál önkormányzati konzultációs tanácsot hoznak létre.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában V. Németh Zsolt azt mondta, hogy az elmúlt évtized a víziközmű-ágazat sikeridőszaka volt, de a fejlesztésekre koncentráltak, mintegy 1000 milliárd forintnyi beruházás történt. Ugyanakkor nem kapott kellő figyelmet az ivóvízhálózatok megújítása. Idén meghaladja a 100 milliárd forintot az a forrás, amelyet kifejezetten a régi hálózatok megújítására szeretnének fordítani – ígérte.

Hirdetés