csokoladegyar salgotarjanSzeptember végére eltakarítják, és a kozármislenyi veszélyeshulladék-ártalmatlanítóba szállítják a két évvel ezelőtt leégett salgótarjáni Lívia Csokoládégyár közegészségügyileg veszélyessé vált romjait. Az azbesztet tartalmazó palát szállítják Kozármislenybe, és ha a talajba szivárgott szennyeződés, akkor a megfelelő mélységig kicserélik.

Az egyik lakótelep közepén álló Lívia csokoládégyár 2011. október 14-én égett le. A cég felszámolási eljárás alá került. Az önkormányzat mostanra tudott egyezségre jutni a felszámolóval és döntött arról, hogy hétmillió forintos áron eltünteti az égett csokoládémasszát is tartalmazó romokat - mondta az MTI-nek Székyné Sztrémi Melinda polgármester. A terep megtisztítása után tárgyalásokat kezdeményeznek a terület megvásárlásáról, hogy parkosítsák. Az önkormányzat közgyűlése egyhangúlag szavazott az ehhez szükséges hétmillió forint elkülönítéséről.

Amikor a gyár leégett, a tűz martaléka lett a kiszállításra váró karácsonyi készlet, több tonna csokoládé-alapanyag, valamint a cég teljes dokumentációja. Mivel a tulajdonos az elhúzódó rendőrségi és tűzoltósági vizsgálat miatt nem jutott a biztosítási összeghez, s a hitelezői szorongatták, beszüntette a társaság tevékenységét. Időközben a vállalkozó elvesztette a cég fölötti irányítását is, január óta felszámoló rendelkezik a csokoládégyár vagyonával.

Székyné Sztrémi Melinda a közgyűlés ülésén utalt arra, hogy a csokoládégyár az egyik lakótelep közepén, egy kiürített iskolaépületben működött, a tűzeset után egészségre ártalmas, veszélyes anyagok maradtak hátra, amelyeket a tulajdonos nem számolt fel, s eddig az önkormányzat szintén nem takaríttathatott el - mivel nem tulajdonos. "Tarthatatlan állapot, hogy vaddisznók, patkányok vannak a területen, a leégett tetőszerkezet azbesztje pedig veszélyezteti az egész környéket" - mondta, majd megjegyezte: a társaság, illetve később annak felszámolója a vagyonbiztosítási szerződésük alapján bejelentette kárigényét a biztosítónak. A biztosító az idén márciusban megváltoztatta korábbi álláspontját, és megtagadta a kártérítés kifizetését.

A polgármester az MTI-vel azt közölte: mivel a veszélyes hulladék eltakarításának költségeire is fedezetet nyújtó kártérítési összeg peres eljárásban esetleg csak évek múlva fog rendelkezésre állni, azt indítványozta, hogy az önkormányzat előlegezze meg ennek csaknem hétmillió forintos költségét. Ezt egyhangúlag elfogadta a közgyűlés, így szeptember végére elszállíthatják a leégett csokoládégyár romjait, és mentesíthetik a lakótelepet a veszélyes hulladéktól.

Hirdetés