lsimonlaszlo01Átadták a Gárdonyi Géza Emlékmúzeumot Egerben. Az emlékházat és a hozzá tartozó kertet a Nemzeti Kulturális Alap 15 millió forintos támogatásából újították fel. Ősztől indul a Mozaik múzeum-népszerűsítő program. Az a cél, hogy a magyar nemzet továbbra is olvasó nemzet maradjon.

Habár kicsit csúszott, a Gárdonyi-ház felújítása is része a tavalyi, az író születésének 150. évfordulója alkalmából szervezett Gárdonyi-emlékévnek, "de sosem késő egy ilyen értéket átadni a közösségnek" - mondta az országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának elnöke, L. Simon László kormánybiztos. Úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány számára kiemelten fontos a múzeumi terület. "Ha az elmúlt négy év kultúrpolitikai eredményeit akarnám összefoglalni, első helyre tenném a közgyűjteményi intézményrendszer átalakítása érdekében elvégzett munkát" - mutatott rá L. Simon László, aki szerint a múzeumokat visszaadták a településeknek. Egeré lett a Gárdonyi-emlékház, amelyet a városvezetés mindig is magáénak érzett - fogalmazott.

Két fontos dolog még hátra van: nem elég felújítani a múzeumokat, korszerű kiállításokkal berendezni, közönséget is kell hozni" - jelentette ki a kormánybiztos. Emlékeztetett: annak érdekében, hogy a jövő nemzedékét értővé, befogadóvá neveljék, a Nemzeti Kulturális Alap több mint 100 millió forintos támogatásával elindították a Mozaik múzeum-népszerűsítő programot. A most még kísérleti szakaszában lévő programot ősztől mozgalommá szeretnék bővíteni - mondta.

Az előttünk álló másik nagy feladat, hogy olvasókat neveljünk, hogy a magyar nemzet továbbra is olvasó nemzet maradjon – közölte a kulturális és sajtóbizottság elnöke. Szavai szerint a kormány ezért indította el 120 millió forintos támogatással az olvasásnépszerűsítő programját.

 

Hirdetés