varga_mihaly01A kormány képviseletében minél előbb le akarja zárni a tárgyalásokat a szolnoki önkormányzattal az adósságátvállalásról Varga Mihály tárca nélküli miniszter. Ő kapta a megbízást arra, hogy egy szakmai delegációt vezetve Szolnokkal lefolytassák a tárgyalásokat az adósságátvállalás mikéntjéről.

A városnak eltérő jellegű hitelei vannak, a sima folyószámlahiteltől kezdve a beruházási jellegűeken át a kötvénykibocsátásig – tudósított az MTI. Varga Mihály jelezte, azon lesznek, hogy a tárgyalásokat minél előbb lezárják, és kiszámolják, mely adósságtípusok esetében kerít sort az állam a konszolidációra.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere arról számolt be, hogy a városnak 21 milliárd forint adóssága van. Ebből a kötvénykibocsátásból származó 12 milliárd forint a legjelentősebb tétel. Ez utóbbi 30 évre szóló pénzügyi konstrukció, és többségében a többi hitel is hosszú lejáratú.

Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy az adósságátvállalásra azért volt szükség, mert az önkormányzatoknak az elmúlt húsz évben, különösen az elmúlt nyolc esztendőben egyre nagyobb terheket kellett vállalniuk, feladataik végrehajtásához azonban nem kapták meg a szükséges állami segítséget. „Ha a 3200 önkormányzat közül közel kétezernek van ilyen jellegű adóssága, akkor ott rendszerszerű hiba van” – szögezte le a miniszter.

Hirdetés